Hlavní obsah
3,0
(7)
Foto: Petr Makovička

Vdolky plněné zelím se slaninou redakci uchvátilyFoto: Petr Makovička

Voňavé vdolečky plněné zakysaným zelím a opraženou slaninkou. Kdo by odolal? Pokud tedy chcete ochutnat tradiční východočeské jídlo tak, jak se vařilo před sto lety, tady máte návod!

Neuvedeno
Příprava
Neuvedeno
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Těsto na vdolky
  • 500 g hladké mouky
  • 70 g cukru
  • 1/2 lžíce citronové kůry
  • 3 ks žloutků
  • 80 g másla
  • 42 g droždí
  • 1 špetka soli
  • 300 ml mléka
Náplň
  • 500 g kysaného zelí
  • 1/2 lžičky čerstvě mletého pepře
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička kmínu
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžíce octa 8%
  • 200 g slaniny
  • 1 ks cibule
  • 150 g másla
Na podsypávání
  • 1 hrst hladké mouky
Článek

Postup

01.

Není nic jednoduššího než tohle kynuté těsto. Do misky nalijte asi 1 dl vlažného mléka, přisypte 1 lžíci cukru, rozdrobte kvasnice a uložte na teplé místo, aby vzešel kvásek.

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

02.

Vdolky se dají plnit jak kysaným zelím, tak i hlávkovým. Do kastrolu hoďte nakrájený špek nebo anglickou slaninu, přidejte nakrájenou cibuli a zaškvařte. Pak přidejte zelí, nesolte – jen trošku opepřete, ale není třeba. Vše nechte vystydnout a naplňte vdolky. S hlávkovým zelím je postup následující: půlku menší hlávky zelí nakrájejte nadrobno, spařte horkou vodou, přidejte ke slanině a cibuli a zaduste to ochucené solí, octem, cukrem a kmínem.

03.

Těsto vykrojte lžící, vytvořte placičku, na tu dejte trochu náplně, zabalte a obráceně připlácněte na vymazaný plech. Dejte do vyhřáté trouby, pečte dorůžova a po vytažení pomašlujte rozpuštěným máslem.

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Související témata:

Načítám