Hlavní obsah
3,4
(52)
Foto: Sea Wave, Shutterstock.com

Foto: Sea Wave, Shutterstock.com

Někdo polévku na Štědrý večer vaří, někdo ne. Pokud se letos do její přípravy chcete přece jen pustit, máme pro vás recept na skvělý rybí vývar se zeleninou, který bude chutnat i zarytým odpůrcům ryb!

20 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 plný hrnec
Polévka
  • 1 ks rybí hlavy
  • 200 g rybího masa
  • 3 ks mrkve
  • 1 ks kořenové petržele
  • 1/2 ks celeru
  • 1 ks cibule
  • 1 kousek pórku
  • 1/4 lžičky čerstvě mletého pepře
  • 1 lžička soli
  • 1 ks jiker
Na krutony a ozdobu
  • 2 ks rohlíku
  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • 1 hrst listové petržele
Článek

V tomto receptu nehledejte žádné zapeklitosti, protože nic jednoduššího, než je tento postup, už prostě neexistuje. Stačí, když letos kapra domů přinesete i s hlavou a u prodavače se zeptáte, jestli nemá bokem jikry!

Postup

01.

Rybí hlavu zbavte očí (někdo je tam nechává, záleží na vás) a stejně jako ostatní kousky masa a ocasní konec bez ploutve důkladně omyjte vodou. Připravenou rybu pak vložte do hrnce s asi 2 litry vody.

Foto: Ondřej Hošt

Foto: Ondřej Hošt

02.

Mrkev, celer, petržel a pórek očistěte, nakrájejte na kousky a přidejte do hrnce s rybou. Nakonec opláchněte cibuli i se slupkou a vložte ji do hrnce též – právě slupka polévce dodá krásně nazlátlou barvu. Polévku osolte, zlehka opepřete a vařte do měkka, trvá do asi 30 minut.

03.

Mezitím nakrájejte nebo natrhejte rohlíky na malé kousky, vložte je do pekáčku, zakápněte troškou oleje a vložte asi na 10 minut do trouby vyhřáté na 200 stupňů.

04.

Z uvařené polévky vyndejte všechny kusy ryby. Použitelné maso rozeberte na kousky a rozdělte do talířů, stejně tak kousky zeleniny. Nakonec talíře zalijte dochuceným vývarem. Při podávání je můžete posypat troškou jemně nasekané petrželky nebo jinou oblíbenou bylinku.

Načítám