Článek
Postup
01.
Neobejdete se bez formiček, v tomto případě se jedná o kovové trubičky s průměrem asi 1,5 centimetru, koupíte je běžně v domácích potřebách.
02.
Listové těsto rozdělte na poloviny a postupně obě zpracujte podle následujícího postupu. Těsto na lehce pomoučené pracovní ploše rozválejte na plát silný asi 2 mm a potřete rozšlehaným vajíčkem. Kovové trubičky potřete tukem, aby se k nim těsto nepřipeklo. Troubu zapněte na 200 stupňů. Plech vyložte pečicím papírem a ten pro jistotu lehce potřete kapkou oleje nebo tuku.
03.
Rozválené těsto oprašte od veškeré nadbytečné mouky a rádélkem ho nakrájejte na proužky široké asi 1,5 centimetru a dlouhé asi 15 centimetrů. Každý proužek těsta pak namotejte do lehce se překrývající spirály na pomazanou trubičku (tak, jak vidíte na fotografiích) a konec přimáčkněte k těstu pod ním. Hotové kremrole klaďte vedle sebe na připravený plech. Trubičky dávejte dostatečně daleko od sebe, těsto během pečení přece jen trochu nabude. Pečte ve vyhřáté troubě asi 15–20 minut dozlatova, pozor, ať nejsou moc tmavé – těsto by se pak příliš drobilo. Upečené kremrole pak nechte úplně vychladnout.
04.
Než se kremrole upečou, připravte si náplň. Do rendlíku dejte 180 g cukru krupice, zalije ho vodou a přiveďte k varu. Vzniklou směs vařte na mírném až středním plamenu asi 30 minut. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh, do kterého postupně všlehejte zbylých 120 g cukru, a pak také horký cukrový rozvar. Směs šlehejte, dokud nevychladne.
05.
Zchladlé kremrole naplňte sněhovou náplní, pocukrujte a podávejte. Nejlepší jsou ale až pár hodin uleželé, když těsto natáhne trochu vlhkosti z náplně.