Článek
Postup
01.
Očištěné vepřové maso nakrájejte na kostky. Cibuli nasekejte nahrubo. Kysané zelí taktéž pokrájejte, abyste v guláši neměli příliš velké kousky. A tady pozor! Každé zelí je jinak kyselé a každý má rád segedín také jinak. Pro jistotu tedy zelí už v této fázi ochutnejte a případně lehce propláchněte, protože později už se kyselosti nezbavíte!
02.
Cibuli osmažte na části rozpuštěného másla dozlatova, pak přidejte osolené a opepřené maso, které nechte zatáhnout. Přisypte papriku, vše promíchejte, podlijte asi 2 dl vody a maso nechte pozvolna dusit skoro doměkka. Během dušení ho podle potřeby ještě trochu podlijte, místo vody můžete použít také trochu vody ze zelí.
03.
Když je maso skoro hotové, přidejte připravené kysané zelí a nechte ho ještě asi 10 minut také podusit, aby změklo. Nezapomeňte přidat zbytek másla! Pak guláš podle potřeby zaprašte polohrubou moukou a nechte ještě chvilku provařit, není to ale nutně potřeba. Nakonec ho promíchejte s kelímkem sladké smetany, podle potřeby dochuťte vodou ze zelí nebo kořením, a můžete podávat. Jako příloha se nejlépe hodí houskový nebo karlovarský knedlík.
A co třeba příště zkusit třeba klasický guláš? Jestli vám ale zbylo zelí, pak si připravte zelňačku, třeba tu s uzenými žebry.