Hlavní obsah
3,3
(311)
Foto: Alena Hrbková

Pro zobrazení celého dortu rozklikněte fotografiiFoto: Alena Hrbková

Dort z mrkve? Ano, a to ten nejlepší! Mrkvový korpus s jemným tvarohovo-smetanovým krémem, posypaný vlašskými ořechy, bude pro vaše chuťové buňky skutečným potěšením!

40 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 forma o průměru 24 cm
Korpus
  • 5 ks vejce
  • 200 g třtinového cukru
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • 1 ks citronu
  • 500 g mrkve
  • 120 g vlašských ořechů
  • 120 g kokosu
  • 250 ml rostlinného oleje
  • 200 g pšeničné celozrnné mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 špetka soli
Vymazání a vysypání
  • 1 lžíce másla
  • 2 lžíce strouhanky
Krém
  • 120 g másla
  • 120 g cukru moučka
  • 1 ks vanilkového lusku
  • 200 g smetany ke šlehání
  • 750 g měkkého tvarohu
  • 100 g vlašských ořechů
na ozdobu
  • 1 ks mrkve
Článek

My jsme pro vás připravili dort „naháč“, který není plně pomazaný po obvodu. Pokud byste však upřednostnili klasiku, dejte do krému 400 ml šlehačky a dle chuti více cukru.

Postup

01.

Nejprve dejte vykapat tvaroh (do náplně) na čisté plátno. Celá vejce vyšlehejte se třtinovým i vanilkovým cukrem v jemnou pěnu. Přidejte najemno nastrouhanou kůru a šťávu z citronu a promíchejte. Mrkev očistěte a nastrouhejte najemno, vymačkejte z ní přebytečnou vodu a vmíchejte do směsi. Pak vsypte kokos, mouku, namleté ořechy, sodu a špetku soli. Nakonec vlijte olej a důkladně celou směs promíchejte.

02.

Troubu předehřejte na 170 °C, těsto nalijte do vymazané a vysypané dortové formy, nechte chvilku odpočinout a dejte péct na asi 30 minut. Jestli je korpus hotový, poznáte podle klasického testu špejlí (po zapíchnutí do těsta musí zůstat suchá).

03.

Mezitím, kdy se peče korpus, si připravte krém. Máslo v kastrůlku na vařiči rozpusťte, nechte ho chvilku zchladnout a vyšlehejte ho s cukrem, zrníčky z vanilkového lusku a tvarohem. V jiné misce vyšlehejte smetanu do tuha a opatrně ji vmíchejte ke tvarohové směsi.

04.

Když je korpus upečený, nechte ho vychladnout, podélně ho v půlce rozkrojte, potřete částí krému a zase přikryjte. Zbylým krémem potřete vršek i lehce strany dortu, který na závěr ozdobte růžičkami z mrkve. Ty vytvoříte pomocí škrabky a jednotlivé plátky spařte horkou vodou. Pak už je jen smotejte do květu na dort.

Energetická hodnota celkem - 1 forma o průměru 24 cm
Energie37 580,76 kJ
Bílkoviny200,9 g
Tuky631,81 g
Sacharidy615,89 g
Sůl3,63 g
SAFA185,82 g
Vláknina60,35 g
Cukry414,85 g

Načítám