Článek
Postup
01.
Začněte loupáním rajčat. Rajčata na opačné straně, než je stopka, nařízněte do křížku. Svařte asi 1 l vody a rajčata jí zalejte tak, aby byla zcela ponořená. Asi po 1 minutě můžete vyndat první rajče a od naříznutého křížku ho oloupejte. Tak pokračujte i s ostatními rajčaty. Pokud by ještě loupat nešla, zalijte je ještě na chvíli vroucí vodou, slupka opět povolí.
02.
Slaninu nakrájejte na kostičky a cibuli nasekejte najemno. Slaninu vložte do hrnce, který je vhodný i pro používání v troubě,a zlehka ji orestujte. Když začne pouštět tuk, přidejte i cibuli a tu usmažte dozlatova. Pak přidejte sladkou i pálivou papriku a nechte ji zpěnit. Pozor ale na připálení, aby nezhořkla!
03.
Brambory oloupejte a nakrájejte na kolečka. Chcete-li si trochu ušetřit práci, ukrojte po delší straně brambory jedno „kolečko“. Na vzniklou plošku bramboru položte a nakrájejte už klasicky. Stejně tak na plátky nakrájejte oloupaná rajčata.
04.
Na orestovanou slaninu s cibulí poklaďte plátky rajčat a brambor. Nakonec vše zalijte osoleným hovězím vývarem nebo osolenou vodou a vložte na asi 40 minut do trouby vyhřáté na 200 stupňů Celsia. Za chvíli už se kuchyní bude linout vůně rajčat a vy se můžete jen těšit na hotové jídlo!