Článek
Postup
01.
Brambory uvařte ve slupce, nechte je zchladnout, oloupejte je, a pak je nechte vychladnout úplně. Pokud si brambory stihnete uvařit den předem, tím lépe pro vás, těsto bude lépe držet pohromadě.
02.
Vychladlé brambory následně nastrouhejte najemno. K nastrouhaným bramborám přidejte dvě vejce, špetku soli a asi 300 g polohrubé mouky. Množství mouky se může lišit podle toho, jak moc mokré brambory jsou. Výsledné těsto by mělo držet pohromadě, zároveň ale musí být jednoduše tvárné.
03.
Švestky očistěte a podle svých preferencí vypeckujte. Počítejte ale s tím, že vypeckované švestky pustí během vaření šťávu, a těsto v tom případě udělejte trochu hustější, aby se zcela nerozpadlo. Místo švestek ale můžete použít jablka, hrušky nebo jiné ovoce.
04.
Do velkého hrnce dejte vařit vodu. Z těsta tvořte asi půl centimetru silné placičky velké jako dlaň a jednotlivé kousky ovoce do něj zabalte. Když voda vře, vhoďte do ní připravené knedlíky a vařte je pod poklicí asi 5 minut – ve chvíli, kdy jsou hotové, vyplavou samy na hladinu. Dbejte na to, abyste je opravdu vařili pod poklicí, jinak nebudou nadýchané! Uvařené knedlíky z hrnce vyjměte, dejte je do mísy, každý zvlášť propíchněte a zalijte je troškou rozpuštěného másla, aby se neslepily.
05.
Než se uvaří všechny knedlíky, rozmíchejte v misce zakysanou smetanu a smíchejte namletý mák s moučkovým cukrem. Hotové knedlíky podávejte posypané mákem, polité trochou rozpuštěného másla a podle chuti i zakysané smetany.
Tyhle švestkové knedlíky nemají chybu. Zkuste je i vy!