Hlavní obsah
3,0
(24)
Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Bez bramborového salátu si většina dnešních českých domácností neumí Štědrý večer představit a o tom, že každá rodina má jiný recept, není pochyb! Svoje recepty ale měly i naše babičky a jeden takový od Marie Sandtnerové tu pro vás máme.

40 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
5 porcí
  • 750 g brambor
  • 1 ks kyselých okurek
  • 1 ks vejce
  • 1 ks jablek
  • 1/2 ks slanečka
  • 1 lžička kaparů
  • 1 ks červené cibule
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky pepře
  • 2 lžíce octa 8%
Majonéza
  • 50 g másla
  • 1 špetka soli
  • 2 ks žloutků
  • 8 lžiček slunečnicového oleje
  • 1 lžička hořčice
  • 2 lžíce estragonu
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička cukru
  • 1 špetka bílého mletého pepře
K ozdobení
  • 1 hrst listové petržele
  • 1 ks citronu
Článek

Postup

01.

Nejprve omyjte brambory (nejlépe rohlíčky nebo varný typ A) a dejte je vařit ve slupce do osolené vody. Mezitím uvařte vajíčko natvrdo (tedy přesně 8 minut!) a nachystejte si zbytek ingrediencí.

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

02.

Červenou cibuli (nemusí být červená, ale v salátu vypadá pěkně) nakrájejte najemno, stejně tak i kyselou okurku a kapary. Jablko oloupejte, zbavte jádřince a přes krájecí kolečko na brambory jej rozdělte na kostičky, slanečka (nebo matjesa) v případě vánočního salátu doporučujeme vynechat.

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

03.

Uvařené brambory slijte, nechte vychladnout a mezitím si nachystejte majonézu. Povolené máslo se solí vyšlehejte ručním šlehačem, až z něj bude hladká pěna. Pak zašlehejte žloutky a olej, a nakonec přidejte hořčici, estragonový ocet, citron, cukr a bílý mletý pepř. Vše dobře promíchejte. Díky kombinaci tekutin a oleje je majonéza sametově hebká, hladká a drží pohromadě.

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

04.

Zchladlé brambory oloupejte a nakrájejte je přes kolečko ke směsi pokrájené zeleniny smíchané s vajíčkem. Nakonec vše opatrně promíchejte i s majonézou a dochuťte ještě trochou soli.

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

05.

Hotový salát dozdobte kouskem petrželky a osminkou citronu, a máte hotovo!

Prozraďte nám váš tip na nej bramborový salát.

Načítám