Článek
Postup
01.
Nejprve omyjte brambory (nejlépe rohlíčky nebo varný typ A) a dejte je vařit ve slupce do osolené vody. Mezitím uvařte vajíčko natvrdo (tedy přesně 8 minut!) a nachystejte si zbytek ingrediencí.
02.
Červenou cibuli (nemusí být červená, ale v salátu vypadá pěkně) nakrájejte najemno, stejně tak i kyselou okurku a kapary. Jablko oloupejte, zbavte jádřince a přes krájecí kolečko na brambory jej rozdělte na kostičky, slanečka (nebo matjesa) v případě vánočního salátu doporučujeme vynechat.
03.
Uvařené brambory slijte, nechte vychladnout a mezitím si nachystejte majonézu. Povolené máslo se solí vyšlehejte ručním šlehačem, až z něj bude hladká pěna. Pak zašlehejte žloutky a olej, a nakonec přidejte hořčici, estragonový ocet, citron, cukr a bílý mletý pepř. Vše dobře promíchejte. Díky kombinaci tekutin a oleje je majonéza sametově hebká, hladká a drží pohromadě.
04.
Zchladlé brambory oloupejte a nakrájejte je přes kolečko ke směsi pokrájené zeleniny smíchané s vajíčkem. Nakonec vše opatrně promíchejte i s majonézou a dochuťte ještě trochou soli.
05.
Hotový salát dozdobte kouskem petrželky a osminkou citronu, a máte hotovo!
Prozraďte nám váš tip na nej bramborový salát.