Hlavní obsah
4,3
(3)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Klasická gulášovka je jedna z těch polévek, které se asi nikdy neomrzí. Zkuste ji ale aspoň pro jednou udělat s trochou mrkve, a uvidíte, že si pochutnáte jako ještě nikdy.

20 min.
Příprava
1 hod., 10 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 300 g hovězího masa
  • 1 ks mrkve
  • 1 ks kořenové petržele
  • 1 ks červené papriky
  • 4 ks brambor
  • 2 lžíce sádla
  • 1 ks cibule
  • sůl
  • pepř
  • kmín
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 1 lžička mleté pálivé papriky
Článek

Postup

01.

Na gulášové polévce není nic těžkého. Jen si u řezníka řekněte o hezké maso, to ze staré krávy můžete vařit klidně dvě hodiny, a stejně měkké nebude. Maso omyjte, osušte a nakrájejte na malé kousky. Stejně tak oloupejte cibuli a nasekejte ji najemno.

02.

V hrnci rozpusťte kousek sádla a zpěňte na něm cibuli. Když začíná zlátnout, přidejte pokrájené maso a zprudka ho orestujte, aby se zatáhlo. Přidejte koření, lehce ho nechte v tuku zpěnit s masem a cibulí a nakonec vše zalijte asi 1,5 litrem vroucí vody, osolte a polévku přiveďte k varu.

Hrnec přiklopte poklicí a vařte tak dlouho, až je maso skoro měkké. To trvá různě dlouho podle typu a kvality masa, obvykle ale stačí kolem 40 minut.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

03.

Mezitím mrkev a petržel oškrábejte a nakrájejte na čtvrtkolečka, papriku očistěte a nakrájejte na malé kostičky, brambory taktéž očistěte a nakrájejte na kousky. Všechnu zeleninu následně přidejte do hrnce s polévkou a vařte asi 20 minut doměkka. Polévku podle chuti dosolte a okořeňte a můžete podávat.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Související témata:

Načítám