Článek
Postup
01.
Aby recept sklidil úspěch, je potřeba začít už u nákupu. Při koupi škvarků je totiž potřeba dbát na jejich chuť. Nejjednodušší možnost je zajít k řezníkovi a ještě, než škvarky koupíte, si říct o kousek na ochutnání. Právě na kvalitě a chuti škvarků totiž závisí výsledek celého dnešního pečení. V případě, že jsou škvarky dobré, poproste řezníka, aby vám je rovnou namlel. Pokud to nepůjde, potřebujete mít doma mlýnek na maso, postačí vám ale i tyčový mixér se sekacím nástavcem na zeleninu a oříšky.
02.
Do mísy nejdřív prosejte hladkou mouku – dodá to těstu lehkost. Pak přidejte kousek másla, sůl, bílé víno a žloutky. Nakonec přidejte i ingredience potřebné na nakynutí – cukr, droždí a mléko. Ze všech ingrediencí vypracujte pomocí elektrického šlehače s hnětacími metlami pružné tuhé těsto, podle potřeby můžete ještě trochu mléka přidat. Těsto dejte asi na 30 minut kynout na teplé místo.
03.
Nakynuté těsto rozválejte na pomoučené pracovní desce na placku silnou asi 5 milimetrů. Celou ji poklaďte namletými škvarky, složte na třetiny a pak ještě kolmo na třetiny – přesně tak, jak to vidíte na fotkách. Těsto nechte chvíli kynout. Postup opakujte ještě dvakrát jen s tím rozdílem, že už na placku nic nedávejte. Škvarky se tak rovnoměrně promísí s celým těstem, které navíc bude i po upečení křehké a „nerozleze“ se do stran.
04.
Takto připravené těsto rozválejte ještě naposledy, tentokrát by placka měla být silná asi 1 centimetr. Kulatým tvořítkem na cukroví o průměru asi 3 centimetry z těsta vykrajujte kolečka, která klaďte vedle sebe na vymazaný plech, mezery mezi nimi by neměly být větší než 5 milimetrů – i tak totiž zabráníte rozkynutí těsta do stran, což je nežádoucí. Vykrájené pagáčiky lehce „namáčkněte“ krájecím kolečkem na brambory, aby měly hezký povrch, potřete rozšlehaným vajíčkem a vložte do trouby vyhřáté na 180 stupňů Celsia a pečte asi 25–30 minut dozlatova.