Hlavní obsah
3,2
(58)
Foto: Alena Hrbková

Foto: Alena Hrbková

Máte rádi kysané zelí? A vepřové maso? V tom případě je pro vás segedínský guláš jak stvořený. Nenáročná příprava a výtečná chuť vás donutí dělat omáčku zas a znova. Pamatujte však, segedínský guláš je vždy nejlepší až druhý den.

15 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
5 porcí
Guláš
  • 750 g vepřového ramínka
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky pepře
  • 30 g slaniny
  • 60 g cibule
  • 1 lžička kmínu
  • 5 g gulášové mleté papriky
  • 250 g kysaného zelí
  • 100 ml zakysané smetany
  • 1 lžíce pasírovaných rajčat
Příloha
  • 1 ks houskového knedlíku
Článek

I když původní kolébkou segedínského guláše je Maďarsko, jeho obliba se rozšířila do celé střední Evropy. Jako tradiční příloha se k segedínu podává chléb nebo knedlík, ale bude vám chutnat i s bramborem.

Postup

01.

Jako maso můžete zvolit plecko, ale stejně dobře poslouží i ramínko nebo bůček. Maso nakrájejte na malé kostičky. V kastrolu rozpusťte asi 50 g másla, zpěňte na něm dvě nakrájené cibule, zasypejte paprikou a kmínem a vše promíchejte. Přidejte maso, vše orestujte, osolte, opepřete a zalijte dvěma naběračkami vody nebo vývaru. Vše ještě jednou promíchejte, přiklopte a duste 45 minut.

02.

Kysané zelí pokrájejte a přidejte ho do kastrolu k masu. Duste asi 15 minut.

03.

Do zakysané smetany rozmíchejte asi 1,5 polévkové lžíce hladké mouky, přidejte k masu a nechte provařit. Potom vložte dvě lžíce prolisovaných sterilovaných rajčat a vše ještě jednou nechte přejít varem.

Energetická hodnota celkem - 5 porcí
Energie17 062,28 kJ
Bílkoviny169,99 g
Tuky231,21 g
Sacharidy304,96 g
Sůl17,51 g
SAFA101,97 g
Vláknina21,38 g
Cukry41,55 g

Načítám