Hlavní obsah
4,0
(13)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Jedni žemlovku milují, druzí nesnášejí. Pokud patříte do první skupiny, vyzkoušejte tuhle rychlou žemlovku, která zasytí celou rodinu.

15 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 10 ks rohlíku
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 2 lžíce cukru
  • 150 g kompotovaných meruněk
  • 2 ks vejce
  • 2 ks bílku
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 100 g cukru krupice
  • 75 g másla
  • 250 ml mléka
  • 1 lžička skořice
Článek

Postup

01.

Rohlíky nakrájejte na kolečka (a ty případně ještě na poloviny), meruňkový kompot sceďte a ovoce nakrájejte na menší kousky. Máslo rozpusťte.

02.

Troubu zapněte na 180 stupňů Celsia. Mléko smíchejte s vajíčky a oběma cukry (vyjma dvou lžic krupicového), až vznikne homogenní hmota. Podle nálady a času polovinu rohlíků buď vyskládejte na dno, na ně navrstvěte tvaroh rozmíchaný s trochou mléčné směsi a nakrájené meruňky, zarovnejte druhou polovinou rohlíků a zalijte zbylým mlékem a rozpuštěným máslem. Pokud nemáte času nazbyt, můžete smíchat pokrájené rohlíky s tvarohem, meruňkami, mlékem, vajíčky a máslem. Takto připravenou směs vložte do máslem vymazané formy.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

03.

Připravenou žemlovku posypte trochou skořice a vložte do trouby a pečte asi 35 minut.

04.

Dva vaječné bílky o pokojové teplotě vyšlehejte do tuhého sněhu (pomůže vám s tím přidaná špetka soli) a postupně do něj zašlehejte i zbylé dvě lžíce cukru krupice. Připravený sníh navrstvěte na předpečenou žemlovku, hezky ho zarovnejte a dejte dopéct ještě asi na 10 minut, dokud povrch nezezlátne.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Hotovou žemlovku podávejte jako hlavní jídlo nebo klidně jen jako dezert :-).

Energetická hodnota celkem - 4 porce
Energie12 745,05 kJ
Bílkoviny97,15 g
Tuky93,02 g
Sacharidy442,84 g
Sůl7,28 g
SAFA40,29 g
Vláknina16,55 g
Cukry192,07 g
Související témata:

Načítám