Článek
Postup
01.
Rohlíky nakrájejte na kolečka (a ty případně ještě na poloviny), meruňkový kompot sceďte a ovoce nakrájejte na menší kousky. Máslo rozpusťte.
02.
Troubu zapněte na 180 stupňů Celsia. Mléko smíchejte s vajíčky a oběma cukry (vyjma dvou lžic krupicového), až vznikne homogenní hmota. Podle nálady a času polovinu rohlíků buď vyskládejte na dno, na ně navrstvěte tvaroh rozmíchaný s trochou mléčné směsi a nakrájené meruňky, zarovnejte druhou polovinou rohlíků a zalijte zbylým mlékem a rozpuštěným máslem. Pokud nemáte času nazbyt, můžete smíchat pokrájené rohlíky s tvarohem, meruňkami, mlékem, vajíčky a máslem. Takto připravenou směs vložte do máslem vymazané formy.
03.
Připravenou žemlovku posypte trochou skořice a vložte do trouby a pečte asi 35 minut.
04.
Dva vaječné bílky o pokojové teplotě vyšlehejte do tuhého sněhu (pomůže vám s tím přidaná špetka soli) a postupně do něj zašlehejte i zbylé dvě lžíce cukru krupice. Připravený sníh navrstvěte na předpečenou žemlovku, hezky ho zarovnejte a dejte dopéct ještě asi na 10 minut, dokud povrch nezezlátne.
Hotovou žemlovku podávejte jako hlavní jídlo nebo klidně jen jako dezert :-).