Hlavní obsah
4,5
(4)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Houbová sezona je v plném proudu, a pokud jste ještě nevyrazili s košíkem do lesa, máte nejvyšší čas. Místo následného sušení si pak můžete udělat skvělé rizoto.

10 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
  • 2 hrnky kulatozrnné rýže
  • 1/2 dl bílého suchého vína
  • 4 hrnky zeleninového vývaru
  • 100 g másla
  • 200 g lišek
  • 1 ks cibule
  • 2 ks mrkve
  • 1 snítka čerstvé šalvěje
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky pepře barevného mletého
K podávání
  • 2 lžíce parmazánu
Článek

Na přípravě rizota nehledejte nic těžkého, je ale třeba si uvědomit, že základem jsou dobré suroviny. Podceňovat byste v tomto případě neměli zejména rýži – z obyčejné dlouhozrnné prostě dobré rizoto neuděláte, na rizoto patří jedině rýže kulatozrnná. V čem je zásadní rozdíl?

Kulatozrnná rýže má podstatně vyšší podíl škrobu, a právě tento škrob pomáhá vytvářet onu jemnou krémovitost, kterou většina lidí na rizotech tak miluje. V českých obchodech nejčastěji narazíte na odrůdy carnaroli a arborio, povětšinou mají ale na obalu napsáno prostě jen kulatozrnná rýže.

Postup

01.

V hluboké pánvi rozpusťte 50 g másla a nasypte do něj rýži. Tu v něm nechte zpěnit, a když je máslem celá obalená, podlijte ji bílým vínem. Tekutinu nechte všechnu odpařit, rýži podlijte vývarem (nebo horkou osolenou vodou). Za občasného míchání rýži nechte takto vydusit doměkka, trvá to podle typu rýže asi 15 minut.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

02.

Mezitím si připravte houbovou směs. Cibuli nakrájejte najemno a zpěňte ji na kousku másla. Když začíná lehce zlátnout, přidejte pokrájené lišky, kolečka očištěné mrkve a pod poklicí je nechte dusit skoro do měkka, podle potřeby můžete přidat kapku vody. K takřka hotovým houbám přidejte nasekanou čerstvou šalvěj (hodí se ale i čerstvá majoránka!) a směs dochuťte špetkou soli a čerstvě mletým pepřem.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

03.

Nakonec houbovou směs vmíchejte k rýži připravené „na skus“. Rizoto podávejte posypané nastrouhaným parmezánem.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Související témata:

Načítám