Článek
Postup
01.
Troubu zapněte na 180 stupňů. Listové těsto vyválejte na hladkou moukou poprášeném válu na plát tenký asi 3 milimetry – nejlépe se válí právě vyndané z lednice, pokud ho necháte zteplat, bude se vám více lepit na váleček.
02.
Vyválené těsto ze dvou třetin šířky poklaďte plátky sýru a polovinou šunky.
03.
Na velké pánvi rozehřejte kapku olivového oleje a vhoďte na ni čerstvý propraný špenát. Pokud to není baby špenát, nezapomeňte z jednotlivých listů odtrhat tvrdé řapíky, ty by vám ve štrúdlu nechutnaly! Pokud se navíc jedná o špenát z trhu, počítejte s tím, že ho zpravidla musíte mnohem důkladněji proprat od zbytků písku nebo hlíny. Chuť nezkažená zapařením v sáčku v obchodě vám to ale vynahradí! Špenátové lístky nechte na pánvi spařit, můžete přidat i stroužek či dva prolisovaného česneku.
04.
Na šunku a sýr navrstvěte ještě zmrzlou zeleninovou směs nebo čerstvou pokrájenou zeleninu. Použít můžete růžičky brokolice či květáku, na kostičky nakrájenou mrkev, hrášek, kukuřici nebo třeba kousky uvařených brambor. Fantazii se meze nekladou! Na zeleninu rozložte spařené a jen hrubě pokrájené listy špenátu a nahrubo nasekanou bazalku, případně můžete přidat ještě trochu pepře. Navrch nakonec poklaďte zbývající plátky šunky.
05.
Štrúdl zaviňte jako klasický jablkový, přeneste jej na plech vyložený pečicím papírem, potřete ho rozšlehaným vajíčkem a dejte asi na 20–25 minut péct do trouby. Když je povrch zlatavý, je hotovo!
06.
Mezitím si připravte rajčatový salát, nejlepší a nejjednodušší je ten babičkovský: rajčata pokrájejte na menší kousky, mladou cibuli nakrájejte najemno. Oboje smíchejte a zalijte studenou vodou s kapkou octa. Podle chuti můžete přidat i trošku právě namletého pepře.
Upečený štrúdl nechte chvíli zchladnout, aby se lépe krájel a nerozpadal se a podávejte se zeleninovým salátem.