Článek
Popis
01.
Nejprve omytým rajčatům odkrojte „pokličky“, a vydlabejte.
02.
Na másle zpěňte cibulku, přidejte maso, sůl, pepř a petrželku, přiklopte pokličkou a po asi 15–20 minutách bude maso měkké.
03.
Nechte zchladnout a mezitím si uvařte rýži – do kastrolku dejte malý hrníček rýže a dva hrníčky vody, osolte a nechte všechnu vodu vyvařit – rýže bude měkká tak akorát. Přimíchejte ji spolu s jedním vajíčkem a jedním žloutkem k masu.
04.
Hotovou míšeninou, jak se takovéto směsi ve starých kuchařkách hojně nazývá, naplňte vydlabaná rajčata.
05.
Ve velkém pekáči rozpalte máslo a orestujte na něm cibulku. Na tu vyskládejte plněná rajčata, zalijte je asi 300 ml hovězího vývaru a pekáč vložte do trouby vyhřáté na 200 stupňů Celsia. Pečte asi 20 minut, během kterých si můžete připravit bramborovou kaši. Když ještě přidáte nasekanou petrželku, bude efekt dokonalý!
06.
Hotová měkká rajčata opatrně vyjměte z pekáče a naservírujte ke kaši. Do výpeku vmíchejte kelímek zakysané smetany a kapku worcesteru a omáčku přilijte na talíř. Hotovo!
V původním receptu Anuše Kejřové se píše: „Ve studené vodě dobře opraná, utěrkou osušená vyzrálá, ale tužší rajčata zbavíme stopek a spodek odkrojíme; vnitřek opatrně vybereme, abychom nepoškodily obal, a pak je naplníme následující kaší: Do kastrolu dáme máslo, zpěníme na něm jemně usekanou cibuli, přidáme 20 dkg jemně mletého vepřového a 5 dkg mletého tučného uzeného vařeného masa, špetku soli, špetku tlučeného pepře, lžíci drobně sekané zelené petrželky a dusíme maso do měkka asi čtvrt hodiny.
Vychladlou směs dáme na misku, přidáme k ní 10 dkg dušené rýže, 1 vejce, 1 žloutek a připravíme jemnou kašičku. Naplníme jí připravená rajčata. V kastrolku zpěníme na másle lžičku strouhané cibule, postavíme do něho připravená rajčata, podlijeme je menší naběračkou polévky z kostí a dusíme je v troubě asi 15minut opatrně, aby se nerozpadávala.
Udušená rajčata srovnáme na horkou mísu a obložíme je bramborovou kaší. Omáčku zbylou v kastrolku zahustíme koflíčkem kyselé smetany, do které jsme přidaly pár kapek worcesterského koření, a necháme přejít var. Pak ji procedíme a hodně vřelou v omáčníku podáváme s ostatním na stůl.“