Článek
Postup
01.
Pokud máte pstruhy z obchodu, kuchat je už nebude potřeba a tu nejtěžší práci už máte za sebou :-). Hlubokou pánev, kterou můžete dát do trouby, vymažte nejdřív kouskem másla. Ryby ze všech stran i zevnitř osolte a vložte do pánve, přiklopte je pečicím papírem a vložte na 10 minut do trouby předehřáté na 180 stupňů Celsia.
02.
Pak pánev vyndejte, ryby zalijte smetanou (pokud chcete pokrm dietnější, můžete použít smetanu na vaření, ale omáčka potom nezhoustne!), přiklopte poklicí a asi 15 minut je na mírném plamenu duste. V původním receptu je půl hodiny, ale stačí i kratší doba, aby se maso úplně nerozpadlo.
03.
Pstruhy opatrně vyndejte a smetanu dochuťte bílým vínem, kouskem másla smíchaným se sardelovou pastou a citronovou šťávou. Začněte jen s malými dávkami všech ingrediencí a postupně ochutnávejte. Sardelové máslo přidá na slanosti, víno na kořeněnosti a citron na kyselosti. Pokud vám bude omáčka připadat příliš řídká, ještě ji chvíli povařte, abyste ji zredukovali, nebo zaprašte lžící hladké mouky. Nakonec omáčku nechte trochu vychladnout a rozšlehejte do ní dva žloutky, které ji také ještě trochu zahustí a zvýrazní její barvu.