Hlavní obsah
0,0
(0)
Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Pstruh patří k oblíbeným a i v českých vodách častým rybám. Jeho maso je velmi jemné a oproti třeba candátovi není ani příliš drahý. Máte-li chuť na skvěle upravenou rybu, vyzkoušejte pstruha pečeného ve smetaně. Ta jeho křehké maso dovede k dokonalosti!

25 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Pstruh
  • 4 ks pstruha
  • 1,5 lžičky soli
Omáčka
  • 2 kelímky smetany na vaření 33%
  • 80 ml bílého polosuchého vína
  • 50 g másla
  • 1 lžíce sardelové pasty
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 ks žloutků
  • 1 lžíce hladké mouky
Článek

Postup

01.

Pokud máte pstruhy z obchodu, kuchat je už nebude potřeba a tu nejtěžší práci už máte za sebou :-). Hlubokou pánev, kterou můžete dát do trouby, vymažte nejdřív kouskem másla. Ryby ze všech stran i zevnitř osolte a vložte do pánve, přiklopte je pečicím papírem a vložte na 10 minut do trouby předehřáté na 180 stupňů Celsia.

Foto: Mona Martinů

Ryby vložte do vymazané pánve a dejte do trouby. Mezitím si připravte sardelové máslo.Foto: Mona Martinů

02.

Pak pánev vyndejte, ryby zalijte smetanou (pokud chcete pokrm dietnější, můžete použít smetanu na vaření, ale omáčka potom nezhoustne!), přiklopte poklicí a asi 15 minut je na mírném plamenu duste. V původním receptu je půl hodiny, ale stačí i kratší doba, aby se maso úplně nerozpadlo.

03.

Pstruhy opatrně vyndejte a smetanu dochuťte bílým vínem, kouskem másla smíchaným se sardelovou pastou a citronovou šťávou. Začněte jen s malými dávkami všech ingrediencí a postupně ochutnávejte. Sardelové máslo přidá na slanosti, víno na kořeněnosti a citron na kyselosti. Pokud vám bude omáčka připadat příliš řídká, ještě ji chvíli povařte, abyste ji zredukovali, nebo zaprašte lžící hladké mouky. Nakonec omáčku nechte trochu vychladnout a rozšlehejte do ní dva žloutky, které ji také ještě trochu zahustí a zvýrazní její barvu.

Foto: Mona Martinů

Do ochucené omáčky rozkloktejte dva žloutky a podle potřeby ji propasírujteFoto: Mona Martinů

Související témata:

Načítám