Hlavní obsah
3,1
(32)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Tenoučké, krásně křehké těsto, které jablka v podstatě jen drží pohromadě, to jsou ty pravé babiččiny štrúdly – z taženého těsta. Věnujte jim letos trochu času navíc i vy, a uvidíte, že to rodina ocení!

3 hod.
Příprava
1 hod.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
6 štrúdlů
  • 500 g hladké mouky
  • 2 ks vejce
  • 4 lžíce oleje
  • 200 ml vlažné vody
  • 2 lžíce octa 8%
  • 1 špetka soli
Na náplň
  • 1,5 kg jablek
  • 4 hrsti strouhanky
  • 1 lžíce skořice
  • 1 hrnek vlašských ořechů
  • 3 lžíce cukru krupice
Na polití
  • 70 g másla
Na posypání
  • 1 lžíce cukru moučka
Článek

Postup

01.

Než začnete s přípravou těsta, zapněte troubu (zatím postačí kolem 100 stupňů, péct se bude až za dlouho) a dejte do ní nahřát větší hrnec – ideální je třeba nějaký litinový, který dlouho drží teplo.

02.

Do mísy přes síto prosejte hladkou mouku, přidejte trochu soli, vejce, olej, ocet a začněte rukama zadělávat těsto, podle potřeby přilévejte vlažnou vodu.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

03.

Když je hotové (je nelepivé a drží krásně pohromadě), rozdělte ho na dva bochánky. Z trouby vyndejte nahřátý hrnec a přiklopte ho přes oba bochánky dnem vzhůru. Takto nechte těsto alespoň 1 hodinu nahřívat.

04.

Mezitím si připravte jablka – ta omyjte, zbavte jádřinců a nastrouhejte je nahrubo. A pokud se vám bude chtít, můžete strouhanku před použitím nasucho opražit na pánvi.

05.

Na velký stůl rozložte bílý ubrus (nejlepší je na to damaškový) a do středu dejte jeden bochánek těsta, druhý zatím ještě nechte v teple. Bochánek nejdřív rukama trochu rozplácněte, a pak ho prsty od středu ven začnete pomalu kolem dokola vytahovat. Pokud se někde protrhne, nic si z toho nedělejte, díra se během rolování zavine. Těsto by v ideálním případě mělo být tak tenké, že je přes něj vidět. Pokud ale děláte tažený štrúdl poprvé, určitě se nic nestane, když z uvedeného množství budou štrúdly 4, a ne 6.

06.

Troubu zapněte na 170 stupňů. Vytažené těsto po celé ploše posypte trochou strouhanky a rovnoměrně na něj rozprostřete i nastrouhaná jablka, posypte trochou skořice, podle sladkosti jablek i trochou cukru a nahrubo nasekanými vlašskými ořechy. Těsto pak po celé délce začněte svinovat jako roládu: hotová noha prostě střídá spoustu tenoučkých vrstev těsta se spoustou vrstev jablek.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

07.

Srolovanou nohu rozkrojte na tři štrúdlové nohy, přendejte na plech ideálně vyložený pečicím papírem (nebojte se, že v krajích jablka vytečou, těsto většinu šťávy pohltí do sebe), polijte rozpuštěným máslem a dejte asi na 40 minut péct. Upečené štrúdly už jen lehce poprašte moučkovým cukrem.

Tip: Tažené štrúdly potřebují svůj čas, takže jestli pospícháte, nechte si jejich pečení až na jindy. Těsto se poměrně dlouho nahřívá a jeho vytahování – zejména pokud to budete dělat poprvé – taky zabere něco času.

Související témata:

Načítám