Článek
Zbývá dodat snad jen to, že kdo má rád, může přidat také 1/2 dkg kapar.
V původním receptu Marie Sandtnerové se píše: Naklepané řízky osolíme, potřeme nádivkou, zatočíme, zavážeme, obalíme moukou a opečeme. Pak je zalijeme polévkou z kostí, přiklopíme poklicí a udusíme do měkka. Přidáme k nim kyselou smetanu s moukou a v omáčce je povaříme. Do omáčky se mohou přidat sekané kapary (1/2 dkg).
Nádivka: Syrové vepřové maso nebo telecí umeleme, zamícháme do něho smaženou cibulku, zelenou petržel, sůl, mletý pepř, vejce a podle potřeby strouhanku. Promíchanou nádivkou potíráme řízky.
Postup
01.
Cibulku nakrájejte najemno a nechte ji zezlátnout na kousku másla. Pak zamíchejte k mletému vepřovému masu spolu s nasekanou petrželkou, solí, pepřem, vajíčkem a strouhankou.
02.
Vepřové řízky z kýty naklepejte a osolte. Na jejich konec lžící naneste trochu směsi z mletého masa, rozprostřete ji po celé šířce řízku a ten opatrně zarolujte. Rolku zajistěte kouskem kuchyňského provázku, stačí ale i bílá nit.
03.
V kastrolku rozpalte kousek sádla a rolky zaprášené hladkou moukou na něm ze všech stran opečte do růžova. Tento krok je poměrně důležitý, protože jakou barvu dostane maso během opékání, tak ho budete i servírovat!
04.
Když jsou rolky krásně zlatavé, zalijte je hovězím vývarem. Sandtnerová používá „vývar z kostí“. Buď si tedy můžete vyvařit kosti, nebo klidně i celé žebro. A popravdě: dobrý bio bujon z kostky dnes už také nechutná úplně nejhůř, takže se dá použít i ten. Kastrolek přikryjte poklicí a maso asi 25–30 minut duste. Jednou za čas je potřeba rolky trochu pootočit a podle potřeby ještě přidat trochu vývaru nebo vody.
05.
Když je maso měkké, vyndejte ho z omáčky a přimíchejte zakysanou smetanu a nasekané kapary. Ty v omáčce nejsou nutné, ale dají jí šmrnc. Pokud se nebojíte ochutnávat nové věci nebo už kapary máte vyzkoušené, určitě je tam přidejte!
06.
Rolky pak vložte zpět do omáčky a ještě asi 5 minut je v ní povařte, aby nasály chuť smetany. Jako přílohu můžete zvolit brambory, stejně dobře se ale hodí i rýže.