Článek
Postup
01.
Piškoty namažte marmeládou, přiklopte druhým piškotem, naskládejte vedle sebe do mělké mísy s velkým dnem a pokapejte je rumem. Naskládané piškoty přelijte vanilkovým krémem a dozdobte vyšlehanou smetanou. Jak připravit krém i falešnou šlehačku, se dozvíte vzápětí.
02.
Vanilkový krém: 250 ml mléka nalijte do kastrolku, kousek vanilkového lusku podélně rozřízněte, vyškrabte z něj semínka a ta i s prázdným luskem přidejte do mléka, které přiveďte k varu. V druhé polovině mléka zatím rozmíchejte cukr, mouku, škrob a žloutky. Když se mléko s vanilkou začne vařit, stáhněte oheň, vyndejte prázdný lusk a vmíchejte do něj připravenou, vlastně pudinkovou směs. Vše přiveďte za stálého míchání metlou znovu k varu a nechte asi 2–3 minuty provařit.
03.
Falešná šlehačka z bílků: kousek másla rozpusťte a nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Sníh z bílků vyšlehejte dotuha, přidejte cukr a ještě chvíli šlehejte. Nakonec do sněhu zašlehejte i rozpuštěné vychladlé máslo. Tak dobré jako klasická šlehačka to není, ale v případě nouze to poslouží – chutná totiž podobně jako šlehačka z prášku.