Hlavní obsah
4,0
(3)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Tentokrát jsem sáhla do kuchařské knihy svojí prababičky Anny Gladkové. Název Nebeské jídlo věrně vypovídá o chuti tohoto moučníku, a i když se nejedná o žádný super originální recept, zkuste si pro jednou udělat domácí vanilkový pudink. A jestli nemáte šlehačku, můžete si podle tohoto předpisu udělat falešnou z vaječných bílků.

15 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 200 g dětských piškotů
  • 2 lžíce malinové marmelády
  • 2 lžíce rumu
Vanilkový krém
  • 500 ml mléka
  • 1 cm vanilkového lusku
  • 2 lžíce cukru moučka
  • 1 lžíce hrubé mouky
  • 1 lžíce bramborového škrobu
  • 2 ks žloutků
Falešná šlehačka z bílků
  • 4 ks bílku
  • 1 lžíce cukru moučka
  • 40 g másla
Článek

Postup

01.

Piškoty namažte marmeládou, přiklopte druhým piškotem, naskládejte vedle sebe do mělké mísy s velkým dnem a pokapejte je rumem. Naskládané piškoty přelijte vanilkovým krémem a dozdobte vyšlehanou smetanou. Jak připravit krém i falešnou šlehačku, se dozvíte vzápětí.

02.

Vanilkový krém: 250 ml mléka nalijte do kastrolku, kousek vanilkového lusku podélně rozřízněte, vyškrabte z něj semínka a ta i s prázdným luskem přidejte do mléka, které přiveďte k varu. V druhé polovině mléka zatím rozmíchejte cukr, mouku, škrob a žloutky. Když se mléko s vanilkou začne vařit, stáhněte oheň, vyndejte prázdný lusk a vmíchejte do něj připravenou, vlastně pudinkovou směs. Vše přiveďte za stálého míchání metlou znovu k varu a nechte asi 2–3 minuty provařit.

03.

Falešná šlehačka z bílků: kousek másla rozpusťte a nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Sníh z bílků vyšlehejte dotuha, přidejte cukr a ještě chvíli šlehejte. Nakonec do sněhu zašlehejte i rozpuštěné vychladlé máslo. Tak dobré jako klasická šlehačka to není, ale v případě nouze to poslouží – chutná totiž podobně jako šlehačka z prášku.

Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Související témata:

Načítám