Článek
Postup
01.
Brambory uvařte ve slupce v osolené vodě, slijte je a nechte zchladnout. Pak je oloupejte – teplé se loupou lépe než úplně studené – a nechte úplně vychladnout. Následně je nastrouhejte najemno na struhadle nebo prolisujte lisem na brambory.
02.
Prolisované brambory promíchejte s hladkou moukou a solí, u té ale dávejte pozor na to, že samo uzené maso bývá hodně slané! Množství mouky je jen orientační, každé brambory do sebe podle své vlhkosti pojmou trochu jiné množství. Hotové těsto by ale mělo držet pohromadě a mělo by jít jednoduše rozválet.
03.
Troubu zapněte na 180 stupňů Celsia. Uzené maso namelte nebo nakrájejte na malinké kousky, použít ale můžete i hrubé struhadlo.
04.
Bramborové těsto rozdělte na dvě části a každou z nich rozválejte na vále nebo na potravinářské fólii. Na těsto rovnoměrně naneste namleté maso a ochuťte pepřem. Pak závin zarolujte, opatrně přeneste na plech vyložený pečicím papírem. Stejný postup opakujte i u druhé nohy závinu.
05.
Připravené záviny potřete rozšlehaným vajíčkem a vložte do vyhřáté trouby. Pečte asi 30 minut dozlatova. Nakrájený závin podávejte se salátem, který tvoří kousky připravené zeleniny.