Článek
Postup
01.
Vzhledem k tomu, že dnešní recept je na karbanátky, je potřeba použít vepřové, případně míchané maso. Čistě z hovězího by byly příliš suché. Já jsem si u řezníka nechala namlít libovější bůček. Játra namelte na strojku nebo v robotu na jemnou kaši a přidejte je k vepřovému masu, strouhanku zalijte vínem nebo mlékem a nechte ji celou provlhnout.
02.
Směs dochuťte utřeným nebo prolisovaným česnekem, solí, pepřem a majoránkou a promíchejte s jedním celým vejcem i namočenou strouhankou. Vznikne vám tak jednolitá hustější hmota. Z té lžící vykrajujte větší kousky, z nichž mezi dlaněmi tvořte kuličky. Pokud by se vám hmota lepila na lžíci nebo na ruce, namočte si je ve studené vodě.
03.
Hotové kuličky skládejte vedle sebe do pekáčku a nakonec je podlijte trochou vody. V receptu se píší 4 lžíce, já jsem je podlila asi do 0,5 cm výšky. Přidejte lžíci sádla (to můžete podle chuti či dietního režimu vynechat), karbanátky posypejte drceným kmínem a potřete vaječným bílkem a dejte je péct asi při 200 stupních Celsia na zhruba 15–20 minut. Hotové, krásně zlatavé karbanátky podávejte s dušeným zelím a vařenými bramborami.