Článek
Postup
01.
Brambory důkladně omyjte a dejte vařit do studené vody. Když jsou brambory uvařené, vyndejte je a nechte vychladnout. Brambory oloupejte a na hrubém struhadle nastrouhejte.
02.
Pak k nim přisypte hrubou mouku a špetku soli a vypracujte těsto. Chvíli to zabere, těsto by nakonec mělo být hladké a snadno zpracovatelné.
03.
Z těsta vyválejte úzké šišky, odkrajujte z nich kousky, a z těch pak tvarujte jednotlivé šúľance. V hrnci přiveďte vodu k varu a šúľance do ní dejte vařit. Až vyplavou na hladinu, vařte je ještě 3 minuty, potom je sceďte.
04.
Na pánvi rozpusťte máslo a vsypte na něj strouhanku. Zvolna ji za stálého míchání opékejte, dokud nebude krásně zlatavá a křupavá.
05.
Uvařené šúľance jí posypejte, pocukrujte je a podávejte.
Tip: Místo opečené strouhanky můžete použít mletý mák s cukrem.