Článek
Postup
01.
Máslo nechte povolit na pokojovou teplotu, a pak ho spolu s práškovým cukrem a pomerančovou kůrou utřete v míse dohladka, nedocenitelným pomocníkem vám u toho bude ruční šlehač, který tření zkrátí zhruba na 2–3 minuty. Zhruba v polovině přidejte také vajíčko, které by nemělo být právě vyndané z lednice – máslo by se příliš ochladilo a udělalo by hrudky.
02.
Do připravené máslové hmoty postupně vmíchejte nebo všlehejte mouku prosátou s kypřicím práškem a těsto přemístěte na pracovní plochu. Postupně do něj zapracujte namleté oříšky a vypracujte hladké nelepivé těsto. (Já jsem do něj přidala ještě asi 30 g hrubé mouky navíc, protože mi přišlo příliš lepivé, a na chuti to koláči rozhodně neubralo.) To nechte chvíli odpočinout a připravte si brusinkovou nádivku.
03.
Sušené brusinky zalijte horkou vodou tak, aby byly ponořené, a nechte asi 5 minut nabobtnat, čerstvé stačí omýt. Brusinkový kompot smíchejte se sušenými/čerstvými brusinkami, přidejte trochu rumu nebo punče a na velmi mírném plamenu umíchejte nádivku.
04.
Z odpočinutého těsta oddělte třetinu na mřížky, zbytek vyválejte na silikonové podložce nebo potravinové fólii na plát silný asi 5 mm. Ten pak opatrně přeneste do koláčové formy a urovnejte tak, aby vznikl asi 5mm vysoký okraj. Koláč pomažte zchladlou brusinkovou nádivkou.
05.
Ze zbylého těsta vytvarujte nudličky (pozor, dost se při válení drolí!) a ty narovnejte přes sebe na koláč jako mřížku.
06.
Žloutek rozmíchejte se lžící vody a celý povrch koláče potřete. Pak ho posypte mletými mandlemi nebo v hrsti mírně rozdrcenými mandlovými lupínky. Koláč vložte do trouby vyhřáté na 180 stupňů Celsia a pečte asi 30 minut dozlatova. Pak koláč nechte chvíli zchladnout a můžete podle chuti pocukrovaný podávat!