Hlavní obsah
3,0
(261)
Foto: Shutterstock.com

Foto: Shutterstock.com

Také si občas zavzpomínáte na prázdniny u babičky a na její vynikající koláče a buchty? V tom případě vás potěšíme! Ještě dnes si můžete upéct obrácený jablečný koláč, je to jednoduché!

50 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 plech
Na těsto
  • 4 ks žloutků
  • 4 ks bílku
  • 200 g cukru moučka
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 100 ml vody
  • 100 ml oleje
  • 200 g hladké mouky
  • 1 balení prášku do pečiva
  • 1 špetka soli
  • 1 lžíce kakaa
  • 1 kousek tuku
Na jablečnou vrstvu
  • 1 kg jablek
  • 100 g cukru krupice
  • 2 lžíce skořice
Na krém a zdobení
  • 400 ml vody
  • 1,5 sáčku vanilkového pudinkového prášku
  • 100 g cukru krupice
  • 250 g másla
Článek

Obrácený koláč je nejčastěji spojován s francouzským Tarte Tatin, který se původně připravoval s jablky, ale existují i varianty s hruškami, meruňkami, nebo dokonce slanými ingrediencemi.

Postup

01.

Předehřejte troubu na 180 °C. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na půlkolečka nebo kolečka silná asi 5 mm. Na plech dejte pečicí papír a lehce ho potřete tukem nebo olejem. Na pečicí papír narovnejte těsně vedle sebe připravená jablka, ta posypejte cukrem (tím nemusíte šetřit, během pečení krásně zkaramelizuje!) a skořicí.

02.

V jiné míse vyšlehejte sníh z bílků a špetky soli (díky té bude lépe držet tuhý) a zapracujte ho do těsta. Těsto rozdělte na poloviny a jednu obarvěte kakaem.

03.

Jablka na plechu přelijte nejprve světlým těstem, pak tmavým a dejte péct do předehřáté trouby asi na 20–25 minut a připravte si mezitím krém.

04.

Pudinkový prášek uvařte podle návodu na obalu, jen místo mléka použijte 400 ml vody. Pak ho nechte vychladnout na pokojovou teplotu, vyšlehejte ho s cukrem a nakonec přidejte i změklé máslo nebo rostlinný tuk.

05.

Hotový koláč nechte vychladnout na pokojovou teplotu, překlopte na druhý, stejně velký plech a z vrchu sloupněte pečicí papír. Pak koláč potřete krémem a pocákejte rozpuštěnou čokoládou – skvěle se na to hodí čokoládové polevy v sáčcích, které stačí rozehřát v horké vodě, koupíte je běžně v obchodech.

A co ještě umí babičky skvěle? Bábovky! Vyzkoušejte třenou podle osvědčeného receptu.

Načítám