Hlavní obsah
Foto: Ondřej Hošt

Foto: Ondřej Hošt

Jistě s námi budete souhlasit, že frankfurtská polévka rozhodně patří k těm nejoblíbenějším v českých jídelnách a restauracích. A ani v té naší nechybí sytě oranžová barva a na kolečka nakrájené párky!

25 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 plný hrnec
  • 500 g kysaného zelí
  • 2 l vody
  • 4 nožičky frankfurtských párků
  • 3 ks brambor
  • 1 špetka čerstvě mletého pepře
  • 3 lžíce hladké mouky
    1
  • 1/2 lžičky soli
  • 100 g másla
    7
  • 2 lžičky mleté sladké papriky
  • 1 lžička cukru
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Zelí (podle jeho kyselosti a vaší chuti) propláchněte, trochu pokrájejte a dejte vařit v přibližně 2 litrech vody spolu s kmínem a paprikou doměkka – trvá to asi 10 minut. Brambory oloupejte, nakrájejte na malé kousky a dejte vařit zvlášť v osolené vodě – kdybyste je vařili v kyselé vodě, na povrchu by zůstaly tvrdé.

Foto: Ondřej Hošt

Foto: Ondřej Hošt

02.

Párky nakrájejte na kolečka. V pánvi rozpusťte máslo, zaprašte hladkou moukou a usmažte světlou jíšku. Pokud máte čas a chuť, můžete v másle nejdřív osmahnout jemně nakrájenou cibulku, a teprve pak zaprášit.

Foto: Ondřej Hošt

Foto: Ondřej Hošt

03.

Jíšku vmíchejte do hrnce s uvařeným zelím – voda musí být horká, ale ne vroucí, jinak by jíška udělala hrudky. Přidejte uvařené brambory, které lehce rozšťouchejte, a nakrájené párky a ještě asi 5 minut provařte. Dochuťte solí, pepřem, cukrem a vodou ze zelí a můžete podávat!

Související témata:

Načítám