Hlavní obsah
3,5
(13)
Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

S podzimem přichází i sezona těch nejlepších jablek. Právě proto jsem vybrala recept s krásným názvem jablkový nákyp. Takže nachystejte krásná česká jablíčka a roztopte trouby!

25 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 biskupský chlebíček
  • 5 ks vejce
  • 250 g hladké mouky
  • 250 g cukru krupice
  • 1 lžíce citronové kůry
  • 3 ks jablek
  • 1 balení skořicového cukru
  • 1 hrst mandlí
  • 1 hrst rozinek
Na vysypání
  • 1 hrudka másla
  • 1 hrst strouhanky
Článek

Postup

01.

Nejprve si nachystejte jablka. Ta omyjte, oloupejte, zbavte je jádřinců a rozkrájejte na měsíčky. Já jsem tentokrát poprvé použila kráječ, který vidíte na fotografiích, a ušetřilo to spoustu práce!

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

02.

V míse vyšlehejte žloutky s cukrem do lehké pěny. V druhé míse vyšlehejte sníh z bílků. Aby lépe držel, můžete přidat špetku soli nebo lžíci studené vody.

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

03.

K žloutkům přidejte citronovou kůru, mouku a sníh z bílků a vše lehce stěrkou či vařečkou „proházejte“, až vznikne jednolité těsto.

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

04.

Třetinu z něj nalijte do vymazané formy (já mám s nepřilnavým povrchem, proto jsem ji nevysypávala a i vymazávala jsem ji jen symbolicky), poklaďte vrstvou jablek, zasypejte asi 1/3 skořicového cukru, polovinou mandlí a polovinou rozinek. Pak přidejte druhou třetinu těsta, jablka, cukr, madle a rozinky a navrch nalijte zbytek těsta.

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

05.

Troubu rozehřejte asi na 180 stupňů Celsia (horkovzdušná by v tomto případě měla stačit na 170 stupňů), vložte do ní nachystaný nákyp a ten pozvolna pečte asi 50–60 minut. Ve chvíli, kdy se těsto nelepí na špejli, je hotovo!

Před podáváním nákyp ještě můžete zlehka pocukrovat moučkovým cukrem.

Související témata:

Načítám