Článek
Postup
01.
Nejprve si nachystejte jablka. Ta omyjte, oloupejte, zbavte je jádřinců a rozkrájejte na měsíčky. Já jsem tentokrát poprvé použila kráječ, který vidíte na fotografiích, a ušetřilo to spoustu práce!
02.
V míse vyšlehejte žloutky s cukrem do lehké pěny. V druhé míse vyšlehejte sníh z bílků. Aby lépe držel, můžete přidat špetku soli nebo lžíci studené vody.
03.
K žloutkům přidejte citronovou kůru, mouku a sníh z bílků a vše lehce stěrkou či vařečkou „proházejte“, až vznikne jednolité těsto.
04.
Třetinu z něj nalijte do vymazané formy (já mám s nepřilnavým povrchem, proto jsem ji nevysypávala a i vymazávala jsem ji jen symbolicky), poklaďte vrstvou jablek, zasypejte asi 1/3 skořicového cukru, polovinou mandlí a polovinou rozinek. Pak přidejte druhou třetinu těsta, jablka, cukr, madle a rozinky a navrch nalijte zbytek těsta.
05.
Troubu rozehřejte asi na 180 stupňů Celsia (horkovzdušná by v tomto případě měla stačit na 170 stupňů), vložte do ní nachystaný nákyp a ten pozvolna pečte asi 50–60 minut. Ve chvíli, kdy se těsto nelepí na špejli, je hotovo!
Před podáváním nákyp ještě můžete zlehka pocukrovat moučkovým cukrem.