Článek
Postup
01.
Do kastrolu nalijte vodu nebo mléko, přidejte máslo a přiveďte k varu. Když se voda vaří, stáhněte trochu výkon plotny a za stálého míchání přidejte hrubou mouku. Ze začátku se vám těsto bude trochu lepit, během 3–4 minut ale přestane.
02.
Těsto nechte vychladnout, postupně přidejte čtyři celá vejce a umíchejte těsto. To je opravdu hodně tuhé.
03.
Na plech dejte pečicí papír a troubu předehřejte 180 stupňů Celsia. Umíchané těsto naplňte do cukrářského sáčku a podle toho, jak velké větroplašky chcete mít, vytvořte hubinky. Těsto se během pečení nafoukne, takže nezapomeňte nechávat mezi větrníčky rozestupy.
04.
Zhruba po 20–25 minutách jsou větrníky upečené dozlatova, a vy je můžete vyndat. Předtím ale troubu v žádném případě neotvírejte, protože jinak spadnou a budou tvrdé.
05.
Upečené větrníky z jedné strany nakrojte, aby unikla pára, a nechte je vychladnout. Mezitím vyšlehejte šlehačku s moučkovým cukrem. Tou pak vychladlé cukroví naplňte. Na závěr větrníčky pocukrujte vanilkovým cukrem.