Článek
Palačinky milují velcí i malí strávníci. Někdo je raději naplní džemem nebo Nutellou, ale najdou se i tací, kteří si nejvíc pochutnají na palačinkách se slanou náplní. My pro vás vybrali palačinky s tvarohem a marmeládou a uvidíte, že si tuto kombinaci ihned oblíbíte.
Postup:
01.
Vaječné žloutky promíchejte s cukrem. Mouku prosejte se špetkou soli, přidejte ke žloutkům, zalijte mlékem a metlou vše prošlehejte, aby mouka nedělala hrudky. Těsto nechte asi 10–15 minut odstát, aby se mouka prosákla vlhkostí. Není to nutné, ale palačinky jsou pak lepší. Bílky vyšlehejte dotuha a vzniklý sníh opatrně vmíchejte do připraveného těsta.
Tip: Pokud si chcete recept usnadnit, zapracujte celá vejce a nedělte je na žloutky a bílkový sníh.
02.
Trochu oleje nebo povoleného másla nalijte do hrnečku či mističky a připravte si mašlovačku (nejlepší je v tomto případě moderní silikonová). Pánev pořádně rozehřejte a potřete ji pomocí mašlovačky kapkou oleje. Středně velkou naběračku těsta nalijte na rozehřátou pánev a už během lití těsta pánví kružte tak, aby se rovnoměrně rozprostřelo po celé její ploše. Jestli palačinky děláte poprvé, neděste se, chce to trochu cviku, ale nakonec to půjde úplně samo!
03.
Pánev položte zpět na hořák a nechte palačinku opéct – obecně platí, že ve chvíli, kdy na povrchu není žádné syrové těsto (vše už zatuhlo a lehce ztmavlo dožluta), můžete palačinku klidně obrátit, bude už hotová. Z druhé strany pak stačí podstatně kratší doba na opečení, asi 1 minuta. Před každou palačinkou pánev potřete kapkou oleje pomocí mašlovačky, díky oleji je palačinka křupavější a mašlovačka zajistí opravdu jen nezbytné minimum tuku.
04.
Tvaroh smíchejte s vanilkovým cukrem a podle chuti i špetkou skořice. Hotové palačinky potřete podle chuti marmeládou či tvarohem, zarolujte je, poskládejte je vedle sebe a navrch je můžete pocákat rozpuštěnou čokoládou.
Přijdou vám palačinky moc obyčejné? Kdepak! Můžete z nich připravit i dort s chutí tiramisu.