Hlavní obsah
4,1
(7)
Foto: Mona Martinů

Výborná chuť vám bude odměnou za čas strávený přípravou tohoto skvělého jídlaFoto: Mona Martinů

 Vyzkoušejte jídlo s krásným názvem myslivecké plátky. Maso s divokým kořením je skvělé a tak doufáme, že vás tenhle recept potěší, stejně jako nás!

30 min.
Příprava
1 hod., 15 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 600 g hovězí kýty
  • 50 g slaniny
  • 30 g hladké mouky
  • 30 g sádla
  • 60 g kořenové zeleniny (mrkve, celeru, petržele)
  • 50 g cibule
  • 3 kuličky nového koření
  • 2 kuličky celého černého pepře
  • 1 kulička jalovce
  • 1 snítka čerstvého tymiánu
  • 1 list bobkového listu
  • 1/2 ks citronu
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 100 ml červeného vína
  • 1 lžička soli
Článek

Postup

01.

Hovězí kýtu nakrájejte na asi 7 mm silné plátky, naklepejte, zlehka osolte a protáhněte je nudličkami slaniny. Do nich vždy nožem udělejte příčnou „kapsičku“ a do ní vložte kousek slaniny. Pokud si chcete trochu zjednodušit práci, slaninu nejdřív vložte na chvíli do mrazáku – bude se pak do masa lépe vsouvat. Plátky zaprašte hladkou moukou a zprudka opečte na rozpáleném sádle.

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

02.

V hluboké pánvi rozpusťte máslo a dorůžova na něm opečte na kousky nakrájenou zeleninu – mrkev, celer a petržel, od každého stačí opravdu kousek. Když bude zelenina opečená dozlatova, přidejte na lístky nakrájenou cibuli. Čím tmavší uděláte tento základ, tím tmavší bude i výsledná barva omáčky.

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

03.

Přidejte maso, jalovec, nové koření, pepř, bobkový list, tymián a nastrouhanou citronovou kůru, vše zalijte zeleninovým vývarem, přikryjte poklicí a asi 50 minut duste, dokud nebude měkké. Během dušení je třeba maso občas zamíchat, aby se nepřichytávalo k plotně a případně i trochu podlít vývarem nebo trochou vody.

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

04.

Až bude maso hotové, vyndejte je bokem na talíř a z omáčky vyberte koření. Pak ji zaprašte asi lžící hladké mouky a vše ještě asi 2 minuty provařte, aby mouka nezůstala syrová.

Tip:Pokud se vám nechce omáčku probírat, můžete dát všechny kuličky koření do sítka na čaj, a pak vše vyndat naráz. Tymián v omáčce má zůstat a bobkový list najdete snadno.

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

05.

Všechnu omáčku rozmixujte ponorným mixérem dohladka.

06.

Nakonec omáčku jen dochuťte vínem, citronovou šťávou a solí, vše promíchejte, maso vložte zpět a ještě jednou jej v omáčce prohřejte. Jako příloha skvěle poslouží rýže. Dobrou chuť!

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie1 494,48 kJ
Bílkoviny36,48 g
Tuky16,42 g
Sacharidy14,32 g
Sůl2,03 g
SAFA7,02 g
Vláknina1,53 g
Cukry2,24 g
Související témata:

Načítám