Článek
Postup
01.
Hovězí kýtu nakrájejte na asi 7 mm silné plátky, naklepejte, zlehka osolte a protáhněte je nudličkami slaniny. Do nich vždy nožem udělejte příčnou „kapsičku“ a do ní vložte kousek slaniny. Pokud si chcete trochu zjednodušit práci, slaninu nejdřív vložte na chvíli do mrazáku – bude se pak do masa lépe vsouvat. Plátky zaprašte hladkou moukou a zprudka opečte na rozpáleném sádle.

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů
02.
V hluboké pánvi rozpusťte máslo a dorůžova na něm opečte na kousky nakrájenou zeleninu – mrkev, celer a petržel, od každého stačí opravdu kousek. Když bude zelenina opečená dozlatova, přidejte na lístky nakrájenou cibuli. Čím tmavší uděláte tento základ, tím tmavší bude i výsledná barva omáčky.

Foto: Mona Martinů
03.
Přidejte maso, jalovec, nové koření, pepř, bobkový list, tymián a nastrouhanou citronovou kůru, vše zalijte zeleninovým vývarem, přikryjte poklicí a asi 50 minut duste, dokud nebude měkké. Během dušení je třeba maso občas zamíchat, aby se nepřichytávalo k plotně a případně i trochu podlít vývarem nebo trochou vody.

Foto: Mona Martinů
04.
Až bude maso hotové, vyndejte je bokem na talíř a z omáčky vyberte koření. Pak ji zaprašte asi lžící hladké mouky a vše ještě asi 2 minuty provařte, aby mouka nezůstala syrová.
Tip:Pokud se vám nechce omáčku probírat, můžete dát všechny kuličky koření do sítka na čaj, a pak vše vyndat naráz. Tymián v omáčce má zůstat a bobkový list najdete snadno.

Foto: Mona Martinů
05.
Všechnu omáčku rozmixujte ponorným mixérem dohladka.
06.
Nakonec omáčku jen dochuťte vínem, citronovou šťávou a solí, vše promíchejte, maso vložte zpět a ještě jednou jej v omáčce prohřejte. Jako příloha skvěle poslouží rýže. Dobrou chuť!