Hlavní obsah
3,1
(282)
Foto: Olivka888, Shutterstock.com

Foto: Olivka888, Shutterstock.com

Někde rostou, jinde si stěžují na malou úrodu, každopádně jestli se letos dostanete ke švestkám, jistě oceníte jednoduchý a výborný recept na povidla, která nemusíte míchat, a přesto se nepřipálí!

1 den,
Příprava
5 hod., 20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 skleničky
  • 2,5 kg švestek
  • 500 g cukru krupice
  • 50 ml octa 8%
Článek

Připravit tradiční povidla, to bývá často dlouhé vaření a nekonečné míchání. Jde to však i jinak! Zkuste snazší recept z trouby. Tahle povidla chutnají skvěle a vy se tolik neunavíte zdlouhavou přípravou.

Postup

01.

Omyté vypeckované švestky pomelte ve mlýnku nebo rozmixujte, smíchejte s octem a s cukrem podle chuti (máte-li švestky hodně zralé a sladké, stačí 300 gramů, ale do méně zralých ho přidejte víc) a nechte do druhého dne odpočinout. Švestky krásně pustí barvu a cukr se rozpustí.

02.

Vše vlijte na velký hlubší plech a vložte do trouby vyhřáté na 200 °C. Jakmile se směs začne vařit, snižte teplotu na 100 °C a pečte asi 5 hodin.

Tip: Každá trouba peče jinak, a proto je uvedený čas spíše orientační. Záleží také na velikosti plechu a množství ovoce, které zpracováváte. Jsou-li švestky ve vyšší vrstvě, lze je péct přes noc při pouhých 50 °C.

03.

Že jsou povidla hotová, poznáte tak, když v nich projedete vařečkou a zůstane po ní prázdná stopa, jak jsou hustá.

Foto: Jakub Jurdič

Takto poznáte, že jsou povidla hotováFoto: Jakub Jurdič

04.

Takto připravená povidla není třeba sterilovat, stačí rozdělit do vyčištěných skleniček, uzavřít, otočit dnem vzhůru a nechat vychladnout.

Množství dalších výborných a ověřených receptů najdete v sekci Zavařování.

Energetická hodnota celkem pro 1 skleničku
Energie3 758,75 kJ
Bílkoviny6,25 g
Tuky0 g
Sacharidy219,38 g
Sůl0,08 g
SAFA0 g
Vláknina18,78 g
Cukry187,63 g

Načítám