Článek
Připravit tradiční povidla, to bývá často dlouhé vaření a nekonečné míchání. Jde to však i jinak! Zkuste snazší recept z trouby. Tahle povidla chutnají skvěle a vy se tolik neunavíte zdlouhavou přípravou.
Postup
01.
Omyté vypeckované švestky pomelte ve mlýnku nebo rozmixujte, smíchejte s octem a s cukrem podle chuti (máte-li švestky hodně zralé a sladké, stačí 300 gramů, ale do méně zralých ho přidejte víc) a nechte do druhého dne odpočinout. Švestky krásně pustí barvu a cukr se rozpustí.
02.
Vše vlijte na velký hlubší plech a vložte do trouby vyhřáté na 200 °C. Jakmile se směs začne vařit, snižte teplotu na 100 °C a pečte asi 5 hodin.
Tip: Každá trouba peče jinak, a proto je uvedený čas spíše orientační. Záleží také na velikosti plechu a množství ovoce, které zpracováváte. Jsou-li švestky ve vyšší vrstvě, lze je péct přes noc při pouhých 50 °C.
03.
Že jsou povidla hotová, poznáte tak, když v nich projedete vařečkou a zůstane po ní prázdná stopa, jak jsou hustá.

Takto poznáte, že jsou povidla hotováFoto: Jakub Jurdič
04.
Takto připravená povidla není třeba sterilovat, stačí rozdělit do vyčištěných skleniček, uzavřít, otočit dnem vzhůru a nechat vychladnout.
Množství dalších výborných a ověřených receptů najdete v sekci Zavařování.