Hlavní obsah
3,0
(65)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Křehké linecké těsto, letní ovoce a navrch ozdobná mřížka. Tenhle klasický koláč dělává snad každá babička. Dáte si taky?

45 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 koláč
  • 300 g polohrubé mouky
  • 150 g másla
  • 130 g cukru moučka
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 2 ks vejce
  • 1 špetka soli
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 dl smetany
  • 350 g čerstvého ovoce
  • 3 lžíce cukru krupice
Na vymazání a potření
  • 1 hrudka másla
  • 1/2 dl vody
  • 1 lžíce cukru
Článek

Postup

01.

Linecké těsto je velmi jednoduché, žádá si ale dostatečné propracování, protože se hodně drobí. Prosátou mouku nasypte do mísy, přidejte máslo nakrájené na kousky, moučkový i vanilkový cukr, prášek do pečiva, špetku soli a 2 vejce, podle potřeby trochu mléka či smetany a ze všeho rukama zadělejte tuhé těsto. Pokud by bylo tuhé příliš, přidejte ještě trochu smetany. Těsto uložte do sáčku nebo zabalte do potravinové folie a nechte asi 20 minut odpočinout v lednici.

02.

Troubu zapněte na 180 stupňů a koláčovou formu vymažte kouskem tuku. Ovoce (my jsme použili směs rybízu, malin, borůvek a jahod) očistěte, případně nakrájejte na malé kousky a promíchejte s cukrem.

03.

Z odpočatého těsta oddělte asi 1/4 na mřížky a zbytek rukama urovnejte do koláčové formy. Z odděleného kousku těsta vyválejte proužky na mřížku. Z ovoce slijte případnou tekutinu a dejte ho na dno koláče. Rovnoměrně ho rozprostřete po celé ploše a narovnejte přes něj mřížku.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

04.

Lžíci cukru rozpusťte v troše vody a připravený koláč cukrovou vodou potřete. Dejte péct asi na 35–40 minut do trouby.

Související témata:

Načítám