Článek
Postup
01.
Linecké těsto je velmi jednoduché, žádá si ale dostatečné propracování, protože se hodně drobí. Prosátou mouku nasypte do mísy, přidejte máslo nakrájené na kousky, moučkový i vanilkový cukr, prášek do pečiva, špetku soli a 2 vejce, podle potřeby trochu mléka či smetany a ze všeho rukama zadělejte tuhé těsto. Pokud by bylo tuhé příliš, přidejte ještě trochu smetany. Těsto uložte do sáčku nebo zabalte do potravinové folie a nechte asi 20 minut odpočinout v lednici.
02.
Troubu zapněte na 180 stupňů a koláčovou formu vymažte kouskem tuku. Ovoce (my jsme použili směs rybízu, malin, borůvek a jahod) očistěte, případně nakrájejte na malé kousky a promíchejte s cukrem.
03.
Z odpočatého těsta oddělte asi 1/4 na mřížky a zbytek rukama urovnejte do koláčové formy. Z odděleného kousku těsta vyválejte proužky na mřížku. Z ovoce slijte případnou tekutinu a dejte ho na dno koláče. Rovnoměrně ho rozprostřete po celé ploše a narovnejte přes něj mřížku.
04.
Lžíci cukru rozpusťte v troše vody a připravený koláč cukrovou vodou potřete. Dejte péct asi na 35–40 minut do trouby.