Článek
Toto je základní recept na brokolicovou polévku - můžete ji vylepšit například muškátovým květem či oříškem. Také pokud ji chcete mít zářivě zelenou, mrkev nahraďte pórkem nebo hráškem.
Postup
01.
Brokolici omyjte a natrhejte na jednotlivé růžičky. Mrkev očistěte a nakrájejte na půlkolečka. Zeleninu dejte do hrnce, zalijte vývarem nebo vodou a přiveďte k varu. Zvolna vařte asi 20 minut, dokud není krásně měkká.
02.
Mezitím nakrájejte toustový chléb na trojúhelníčky nebo proužky, vyrovnejte ho na plech, pokryjte plátky másla (přibližně z jedné lžíce) a dejte péct na 180 °C dozlatova (trvá to 10–15 minut).
03.
V kastrolu rozpusťte zbylé máslo, zasypte ho hladkou moukou a připravte světlou jemnou jíšku. Uvařenou zeleninu rozmixujte dohladka a nalijte do ní smetanu. Pak polévku zahustěte připravenou jíškou a dochuťte solí a pepřem.
04.
Podávejte s opečenými tousty, a pokud chcete, dozdobte polévku oblíbenými bylinkami nebo trochou zakysané smetany.
Brokolicovou polévku můžete doplnit o kuřecí maso, ale také ji zapéct nebo podávat s těstovinami a slaninou.