Hlavní obsah
3,3
(73)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Děláváte králíka a hledáte nějaký nový zajímavý recept, jak ho připravit zase trochu jinak? Vyzkoušejte tenhle recept na králíka dušeného se zeleninou. Bude se vám rozplývat na jazyku!

50 min.
Příprava
1 hod., 30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 4 ks králičích stehen
  • 1 ks cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 list bobkového listu
  • 2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky pepře
  • 150 g anglické slaniny
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 500 ml hovězího vývaru
  • 1 sklenice sterilované zeleniny
  • 100 g másla
Článek

Postup

01.

Králíka omyjte, očistěte a případně i naporcujte. Slaninu nakrájejte na špalíčky a ty vložte na chvíli do mrazáku. Cibuli a česnek nasekejte najemno. Nožem s ostrou tenkou čepelí dělejte do masa díry, které pak prošpikujte zmrzlou slaninou (lépe se s ní pak manipuluje).

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

02.

Zbytek slaniny nakrájejte na malé kostičky. Maso osolte, opepřete, zprudka orestujte v pekáči na kousku rozpuštěného másla a vyjměte ho na chvíli ven.

03.

Do výpeku přidejte nakrájenou zbylou slaninu, zpěňte v něm jemně nakrájenou cibuli a česnek, až začne zlátnout. Ztlumte trochu plamen, přimíchejte rajčatový protlak a asi polovinu vývaru a vraťte do pekáče králičí porce. Přidejte asi 2 bobkové listy a na mírném plameni za občasného podlévání králíka duste asi 40 minut doměkka. Dobu berte spíše orientačně, záleží na stáří králíka i velikosti porcí.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

04.

Sterilovanou zeleninu (např. Moravanka) slijte, okurky a cibulky nakrájejte úplně najemno. Když je maso měkké, přidejte i připravenou zeleninu a podle potřeby dochuťte trochou octa nebo nálevu ze zeleniny.

05.

Porce masa podávejte s dušenou rýží a bohatě přelité vzniklou omáčkou.

Související témata:

Načítám