Článek
Postup
01.
Maso umyjte, naklepejte, osolte a opepřete. Nevíme sice, zda má klepání takovéhoto kusu masa vcelku nějaký smysl, ale našli jsme to v „babičkovských“ receptech už po několikáté, a tedy předpokládáme, že dámy tehdy věděly, co dělají.
02.
Slaninu a okurku nakrájejte na tenké plátky a maso úhledně prošpikujte. Maso stačí úzkým dlouhým nožem propíchnout, prstem trochu rozšířit a slaninu či okurku do připravené štěrbiny zastrčit.
03.
Další krok postupu je „potření rozstrouhanou cibulí“. Cibuli tedy oloupejte a nastrouhejte- nejspíš si u toho trochu popláčete. Pak maso důkladně potřete cibulovou kaší.
04.
Mrkev, celer i petržel oloupejte, nakrájejte na malé kostičky a spolu se zbylou na kostičky nakrájenou slaninou orestujte do růžova na másle.
05.
Zeleninu přesypejte do pekáčku, položila na ni prošpikované a ocibulované maso, místo chlebové strouhanky můžete dát na kousky natrhaný chléb a vše zalijte asi 5 dl horké vody. Troubu předehřejte na 170 stupňů, pekáček přikryjte alobalem a dejte maso péct.
06.
Maso pečte zhruba hodinu při 170 stupních, během té doby ho občas přelijte. Na závěr sundejte alobal a při 220 stupních pečte ještě asi 15–20 minut, aby se udělala kůrčička.
07.
Hotovou pečeni vyndejte a do omáčky přidejte ještě asi 2 lžíce hladké mouky a znovu povařte. Nakonec omáčku rozmixujte dohladka. Zbylé okurky nakrájejte na jemné kostičky a přimíchejte do hotové omáčky. Jako příloha se hodí houskový knedlík nebo rýže.