Článek
Postup
01.
Rajčata omyjte a nakrájejte na měsíčky. V hrnci rozpalte olej a rajčata na něj dejte zvolna opékat, dokud nezměknou a nepustí šťávu.
02.
Až změknou a začnou svou konzistencí trochu připomínat kaši, přidejte k nim bobkový list, hřebíček, nové koření a promíchejte.
03.
Zatímco rajčatová směs probublává, začněte si vedle připravovat jíšku. V rendlíku rozpusťte máslo, zasypte ho hladkou moukou a důkladně promíchejte. Pak zalijte trochou vody, aby se jíška lépe rozpustila, a znovu promíchejte.
04.
Pod rajčaty stáhněte teplotu a připravte si misku se sítkem nebo cedníkem. Rajčata propasírujte tak, aby vám v hrnci zůstala jen jemná polévka, přidejte rajčatové pyré a promíchejte.
05.
Polévku znovu přiveďte k varu, nalijte do ní připravenou jíšku a dochuťte solí, pepřem a cukrem. Polévku můžete podávat například s pečivem, ozdobenou lístky bazalky nebo oregana.