Článek
Postup
01.
Mléko ohřejte tak, aby vás při namočení prstu hřálo, ale nepálilo – v chladnu se kvasnice nemnoží a příliš horké mléko by je spálilo. Asi 100 ml mléka dejte do misky, přidejte cukr a rozdrobené kvasnice a nechte takto připravený kvásek na teplém místě nakynout.
02.
V míse vyšlehejte povolené máslo do pěny a postupně do něj zašlehejte cukr a žloutky. Pak přidejte mouku, kvásek, sůl a citronovou kůru, podle potřeby přilijte vlažné mléko a ručně nebo šlehačem s hnětacími háky vypracujte vláčné pevné těsto, které na omak nelepí. Mléka dejte pro začátek o trochu méně, přilít ho jde v případě potřeby vždycky! Hotové těsto přikryjte čistou utěrkou a dejte na teplé místo asi na 40 minut kynout.
03.
Plech (nebo koláčovou formu, na tu stačí poloviční dávka) vymažte kouskem másla a rovnoměrně po něm rozprostřete těsto. Omyté, přepůlené a vypeckované švestky narovnejte na těsto a trochu je do něj zamáčkněte. Koláč nechte ještě asi 5 minut nakynout, kraje potřete zbylým bílkem, a pak ho vložte do trouby vyhřáté na 180 stupňů Celsia a pečte asi 35–40minut.