Hlavní obsah
3,3
(18)
Foto: Ondřej Hošt

Foto: Ondřej Hošt

Před pár týdny se začaly stromy modrat zralými švestkami a sklizeň stále není u konce. Vyrazte proto na trh, zahradu nebo někam do aleje s košíkem a pusťte se do pečení s nejlepším podzimním ovocem!

30 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 plech
Těsto
  • 100 g másla
  • 100 g cukru krupice
  • 3 ks žloutků
  • 1 lžička citronové kůry
  • 1 špetka soli
  • 500 g hladké mouky
  • 400 ml mléka
Kvásek
  • 30 g droždí
  • 1 lžíce cukru krupice
  • 100 ml mléka
  • 500 g švestek
Na plech a potření
  • 1 hrudka másla
  • 1 ks bílku
Článek

Postup

01.

Mléko ohřejte tak, aby vás při namočení prstu hřálo, ale nepálilo – v chladnu se kvasnice nemnoží a příliš horké mléko by je spálilo. Asi 100 ml mléka dejte do misky, přidejte cukr a rozdrobené kvasnice a nechte takto připravený kvásek na teplém místě nakynout.

02.

V míse vyšlehejte povolené máslo do pěny a postupně do něj zašlehejte cukr a žloutky. Pak přidejte mouku, kvásek, sůl a citronovou kůru, podle potřeby přilijte vlažné mléko a ručně nebo šlehačem s hnětacími háky vypracujte vláčné pevné těsto, které na omak nelepí. Mléka dejte pro začátek o trochu méně, přilít ho jde v případě potřeby vždycky! Hotové těsto přikryjte čistou utěrkou a dejte na teplé místo asi na 40 minut kynout.

Foto: Ondřej Hošt

Foto: Ondřej Hošt

03.

Plech (nebo koláčovou formu, na tu stačí poloviční dávka) vymažte kouskem másla a rovnoměrně po něm rozprostřete těsto. Omyté, přepůlené a vypeckované švestky narovnejte na těsto a trochu je do něj zamáčkněte. Koláč nechte ještě asi 5 minut nakynout, kraje potřete zbylým bílkem, a pak ho vložte do trouby vyhřáté na 180 stupňů Celsia a pečte asi 35–40minut.

Související témata:

Načítám