Hlavní obsah
3,3
(261)
Foto: Mona Martinů

Zlatavé, voňavé... prostě k nakousnutíFoto: Mona Martinů

Kdo by nemiloval vůni klasických kynutých koláčů s povidly, tvarohem nebo mákem. Obzvlášť, když jsou nazdobené jako z prastaré babiččiny kuchyně! Vyzkoušejte náš recept a uvidíte, že lepší koláče jste snad nikdy neměli.

1 hod.
Příprava
2 hod.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
35 koláčů
Těsto
  • 750 g hladké mouky
  • 250 g másla
  • 100 g cukru krupice
  • 5 ks žloutků
  • 1 lžíce citronové kůry
  • 1 špetka soli
  • 600 ml mléka
  • 30 g droždí
  • 1 hrst hladké mouky
  • 1 ks vejce
Maková náplň na 10 koláčů
  • 200 g máku
  • 300 ml mléka
  • 50 g másla
  • 1 lžíce citronové kůry
  • 1/4 lžičky nového koření
Tvarohová náplň na 10 koláčů
  • 250 g polotučného tvarohu
  • 1 ks žloutků
  • 25 g másla
  • 2 lžičky mletých mandlí
  • 2 lžíce cukru
Povidlová náplň na 10 koláčů
  • 300 g povidel
  • 40 ml rumu
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžička citronové kůry
  • 1 špetka hřebíčku
  • 1 špetka skořice
  • 1 hrst rozinek
  • 1 hrst mandlových lupínků
    Článek

    Postup

    01.

    Nejdříve si nachystejte kvásek. Do misky dejte asi 0,5 dl vlažného mléka, přimíchejte lžičku cukru a 30 g čerstvých kvasnic. Misku uložte na okno (kam svítí sluníčko) a nechte jej vzejít.

    02.

    Mezitím nakrájejte na plátky kostku másla a pomalu jej nechte rozehřát v kastrolku. Do velké mísy dejte 750 g hladké mouky, pískový cukr, žloutky, citronovou kůru a špetku soli a nakonec přilijte také vzešlý kvásek a vlažné mléko. Vše zamíchejte vařečkou, a pak ručním šlehačem, násadami na hnětení, důkladně propracujte.

    03.

    Půl litru mléka přidávejte postupně zhruba po 1 dl až sami uvidíte, jestli těsto už je přiměřeně vláčné a řídké. Záleží na typu mouky, kterou používáte, i velikosti žloutků. Ideálně se těsto za metlami táhne, je pružné a měkké. Umíchané těsto v míse přikryjte utěrkou, a nechte asi hodinu kynout. Mezitím si připravte náplně.

    04.

    Mletý mák zalijte asi 250 ml mléka a lehce svařte i s kouskem másla. Nakonec přidejte asi 2 lžíce pískového cukru a mleté nové koření (neuvěřitelně voní!) a míchejte, až mák zhoustne.

    Foto: Mona Martinů

    Foto: Mona Martinů

    05.

    Vaničku tvarohu vyklopte do mísy, přidejte žloutek, 2 lžíce cukru, plátek úplně měkkého másla a mleté mandle a vše metlou umíchejte do hladka.

    Foto: Mona Martinů

    Foto: Mona Martinů

    06.

    Už zbývají jen povidla. Ta dejte do mísy, přidejte jednoho panáka rumu a metlou utřete do hladka. Nakonec přidejte asi 3 tlučené hřebíčky a 1/4 lžičky mleté skořice. Pokud vám připadají povidla dost sladká, tak cukr přidávat nemusíte.

    Foto: Mona Martinů

    Foto: Mona Martinů

    07.

    Nakynuté těsto vyklopte na pomoučený vál a důkladně jej ještě jednou rukama propracujte. Těsto pak nožem nakrájejte na stejně velké kousky a vypracujte malé bochánky. Ty nechte ještě asi 10 minut kynout a zatím si troubu předehřejte na 180 stupňů.

    08.

    Na plech vyrovnejte vždy 15 bochánků (nebojte se a nechte jim opravdu velký prostor, hodně nabudou ještě pečením) a do těch dnem skleničky o průměru asi 5 cm důkladným promáčknutím vytvořte důlky. Skleničku si mezi každým promáčknutím pomoučete, ať se vám na ni těsto nelepí! Jednotlivé náplně postupně dávejte do cukrářského zdobicího pytlíku a do koláčů spirálou naneste náplň. Koláče samozřejmě můžete naplnit i lžící, ale nebudou tak hezké.

    Foto: Mona Martinů

    Foto: Mona Martinů

    09.

    Nakonec jednotlivé náplně dozdobte rozinkami nebo mandlovými lupínky, okraje koláčů potřete rozšlehaným vajíčkem a plechy postupně vkládejte do trouby. S plněním dalších plechů není kam pospíchat, jeden se peče asi 25–30 minut do zlatova.

    Související témata:

    Načítám