Hlavní obsah
4,0
(20)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Obchody a trhy překypují bílým pokladem zvaným květák, a jako každé léto už jste ho určitě ochutnali i vy. Vyzkoušejte také babiččin zapečený se zakysanou smetanou, trocha změny vždycky prospěje!

20 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
5 porcí
  • 1 ks květáku
  • 2 ks vejce
  • 70 g másla
  • 100 g sýra
  • 200 g zakysané smetany
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
  • 1 špetka muškátového květu
  • 1 hrst listové petržele
Příloha
  • 500 g nových brambor
Článek

Postup

01.

Květák očistěte, rozeberte na větší růžičky a uvařte v osolené vodě skoro do měkka, trvá to asi 10–12 minut.

02.

Sýr (třeba eidam, mozzarellu nebo goudu) nastrouhejte nahrubo. Máslem vymažte zapékací misku a zbytek rozpusťte v mikrovlnce nebo kastrolku na sporáku.

03.

Troubu zapněte na 180 stupňů. Uvařený květák rozšťouchejte šťouchadlem na brambory nebo rozmačkejte vidličkou – neměla by z něj být vyloženě hladká kaše, ale měl by stále držet svoji texturu. V míse ho postupně smíchejte s rozpuštěným máslem, sýrem, kelímkem zakysané smetany a dvěma vejci. Pokud byste chtěli mít hotový pokrm nadýchanější, můžete z vaječných bílků nejdřív vyšlehat sníh a ten do květákové hmoty vmíchat až na závěr.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

04.

Těsto ochuťte solí, čerstvě mletým pepřem a špetkou muškátového květu. Máte-li po ruce, přidejte i nahrubo nasekanou listovou petržel. Hmotu urovnejte ve vymazané zapékací misce a vložte do vyhřáté trouby, kde nákyp pečte asi 35 minut. Podle potřeby můžete na posledních 10 minut zvýšit teplotu na 200 stupňů. Podávejte s vařenými novými bramborami.

Související témata:

Načítám