Článek
Postup
01.
Troubu vyhřejte na 170 stupňů Celsia a pusťte se do nádivky. Do mísy dejte kousek měkkého másla a lehce ho vyšlehejte. Pak přidejte jedno celé vejce a šlehejte dál. Větší housku okrájejte od kůrky, rozdrobte na kousky a ty namočte do mléka. Pak je vyždímejte a přimíchejte do másla s vejcem.
02.
Nakonec do směsi přidejte mandle (pokud pořídíte rovnou mandlové lupínky, stačí je lehce podrtit v hrsti a máte hotovo), pár rozinek, trochu cukru a nasekanou petrželku. Vše promíchejte a nádivkou naplňte omyté a nasolené kuře. Uvedené množství je na kuře o váze do 1 kg, pokud máte větší, dávku na nádivku zdvojnásobte. Pokud by vám nějaká zbyla, dejte ji péct zvlášť do tukem vymazané malé zapékací misky.
03.
Nadité kuře obvažte v místě plnění bílou nití nebo kuchyňským provázkem, aby nádivka nevytekla, pokud máte krátké kuchyňské jehly, budete mít práci ještě jednodušší! Nakonec do pekáče dejte na plátky nakrájené máslo, kuře na něj položte a vložte do vyhřáté trouby, kde ho za častého přelévání vlastní šťávou pečte asi 80 minut dozlatova. Pokud vám nějaká nádivka zbyla, stačí zapékací misku položit vedle pekáče s kuřetem, samotná nádivka bude hotová podle její výšky zhruba za 30 minut.