Článek
Postup
01.
Fazolky omyjte pod tekoucí vodou, nechte je okapat a zbavte je stopek. Poté je pokrájejte na špalky o velikosti asi 5 cm.
02.
Dejte je do hrnce, zalijte vodou tak, aby byly ponořené, osolte je a uvařte do měkka.
03.
V hrnci zvolna rozpusťte máslo, zasypte ho hladkou moukou a za stálého míchání připravte jemnou světlou jíšku. Dejte si záležet, aby v ní nebyly žádné hrudky.
04.
Pak jíšku zalijte mlékem a důkladně rozmíchejte. Polévka by měla být opravdu hustá.
05.
Mléko prohřejte, když se začne vařit, stáhněte oheň, přilijte smetanu, promíchejte a přidejte ocet. Pokud nemáte vinný, klidně ho nahraďte šťávou ze dvou citronů, vyhněte se ale klasickému octu, který je do této polévky příliš štiplavý a výrazný.
06.
Nakonec do polévky přidejte scezené povařené fazolky, bohatě ji osolte, lehce opepřete a podávejte.