Článek
Postup
01.
Cibuli nakrájejte nadrobno a vhoďte do hrnce k rozehřátému máslu. Po chvíli restování přihoďte oloupané a na kostičky nakrájené kedlubny a mrkev a opékejte asi 10 minut, až je zelenina pěkně opečená.
02.
Zeleninu osolte, přidejte lžičku cukru a zalejte asi 750 ml vody – čím méně vody dáte, tím bude polévka krémovější. Povařte do změknutí, poté tyčovým mixérem rozmixujte, přidejte najemno nasekanou pažitku a kopr, zjemněte smetanou a dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou. Polévku podávejte s opečenou vekou nebo jiným pečivem, vařeným vajíčkem a ozdobenou jarními bylinkami.
Tahle kedlubnová polévka patří ke klasice české kuchyně, uvařte si ji i vy.