Hlavní obsah
3,4
(38)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Dali byste si jídlo plné jarní zeleniny a bylinek, ale na saláty vás neužije? Uvařte si krémovou kedlubnovou polévku.

25 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 3 ks kedlubny
  • 1 ks mrkve
  • 1 ks cibule
  • 100 g másla
  • 1 dl smetany na vaření 33%
  • 1 lžička cukru krupice
  • 1/2 ks citronu
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky pepře
  • 1 lžíce čerstvého kopru
  • 1 lžíce čerstvé pažitky
  • 4 plátky veky
  • 4 ks vejce
Článek

Postup

01.

Cibuli nakrájejte nadrobno a vhoďte do hrnce k rozehřátému máslu. Po chvíli restování přihoďte oloupané a na kostičky nakrájené kedlubny a mrkev a opékejte asi 10 minut, až je zelenina pěkně opečená.

Foto: Jakub Jurdič

Z kedlubny odstraňte slupku a dřevnaté částiFoto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Po chvíli restování přidejte k cibuli i očištěnou a nakrájenou kedlubnuFoto: Jakub Jurdič

02.

Zeleninu osolte, přidejte lžičku cukru a zalejte asi 750 ml vody – čím méně vody dáte, tím bude polévka krémovější. Povařte do změknutí, poté tyčovým mixérem rozmixujte, přidejte najemno nasekanou pažitku a kopr, zjemněte smetanou a dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou. Polévku podávejte s opečenou vekou nebo jiným pečivem, vařeným vajíčkem a ozdobenou jarními bylinkami.

Foto: Jakub Jurdič

Opečenou zeleninu osolte a přidejte lžičku cukruFoto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Hotovou polévku místo pasírování jednoduše rozmixujte tyčovým mixéremFoto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Na závěr zjemněte smetanouFoto: Jakub Jurdič

Tahle kedlubnová polévka patří ke klasice české kuchyně, uvařte si ji i vy.

Související témata:

Načítám