Článek
Postup
01.
Základ úspěchu spočívá v tom, že s přípravou masa začnete už den předem. Očištěné maso – ideálně opravdu 24 hodin před samotným pečením – ze všech stran důkladně nasolte, zabalte do sáčku nebo potravinové fólie, vložte do lednice a nechte uležet.
02.
Troubu zapněte na 170 stupňů. Pokud chcete mít maso upečené rychleji, můžete ho nakrájet na několik částí. Bylinky nasekejte, připravené maso v nich obalte a položte ho do pekáče vymazaného kouskem másla. Maso zlehka opepřete, posypte trochou kmínu, podlijte trochou vody a vložte asi na hodinu péct do trouby.
03.
Šalotky oloupejte a nakrájejte na čtvrtiny, použít případně můžete i klasickou cibuli. Když je maso po hodině skoro upečené, přidejte k němu nakrájené šalotky a vložte ještě asi na půl hodiny do trouby. Hotové maso se musí úplně sypat!
04.
Jako příloha se skvěle hodí šťouchané brambory, například s řapíkatým celerem. Oškrábané brambory nakrájejte na kousky a uvařte je v osolené vodě doměkka. Řapíkatý celer očistěte, nakrájejte na malé kousky a na troše oleje nebo kousku másla ho orestujte dozlatova – musí být úplně měkký. Uvařené brambory rozšťouchejte a smíchejte je s připraveným celerem.
05.
Maso podávejte nakrájené na kousky přelité trochou výpeku s šalotkami a s bramborem.
Takto připravenou vepřovou pečeni můžete svým blízkým nachystat třeba na Velikonoce. Další velikonoční recepty najdete v odkazu výše.