Hlavní obsah
3,0
(42)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Hledáte inspiraci na nedělní oběd? Upečte si pořádný kus masa. A pokud se pečeně přece jen bojíte, vězte, že jen máloco je tak jednoduché jako náš dnešní recept.

15 min.
Příprava
1 hod., 30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 800 g vepřového masa
  • 1 lžíce soli
  • 1/2 lžičky pepře
  • 1 lžička kmínu
  • 10 ks šalotky
  • 2 dl vody
  • 2 snítky čerstvého rozmarýnu
  • 2 snítky čerstvého tymiánu
  • 50 g másla
Brambory
  • 1 kg brambor na přílohu
  • 1 lžička soli
  • 1 ks řapíkatého celeru
  • 2 lžíce másla
Článek

Postup

01.

Základ úspěchu spočívá v tom, že s přípravou masa začnete už den předem. Očištěné maso – ideálně opravdu 24 hodin před samotným pečením – ze všech stran důkladně nasolte, zabalte do sáčku nebo potravinové fólie, vložte do lednice a nechte uležet.

02.

Troubu zapněte na 170 stupňů. Pokud chcete mít maso upečené rychleji, můžete ho nakrájet na několik částí. Bylinky nasekejte, připravené maso v nich obalte a položte ho do pekáče vymazaného kouskem másla. Maso zlehka opepřete, posypte trochou kmínu, podlijte trochou vody a vložte asi na hodinu péct do trouby.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

03.

Šalotky oloupejte a nakrájejte na čtvrtiny, použít případně můžete i klasickou cibuli. Když je maso po hodině skoro upečené, přidejte k němu nakrájené šalotky a vložte ještě asi na půl hodiny do trouby. Hotové maso se musí úplně sypat!

04.

Jako příloha se skvěle hodí šťouchané brambory, například s řapíkatým celerem. Oškrábané brambory nakrájejte na kousky a uvařte je v osolené vodě doměkka. Řapíkatý celer očistěte, nakrájejte na malé kousky a na troše oleje nebo kousku másla ho orestujte dozlatova – musí být úplně měkký. Uvařené brambory rozšťouchejte a smíchejte je s připraveným celerem.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

05.

Maso podávejte nakrájené na kousky přelité trochou výpeku s šalotkami a s bramborem.

Takto připravenou vepřovou pečeni můžete svým blízkým nachystat třeba na Velikonoce. Další velikonoční recepty najdete v odkazu výše.

Energetická hodnota celkem - 4 porce
Energie17 420,95 kJ
Bílkoviny145,08 g
Tuky293,15 g
Sacharidy219,63 g
Sůl34,44 g
SAFA133,97 g
Vláknina36,05 g
Cukry50,07 g
Související témata:

Načítám