Článek
Postup
01.
Králičí stehna nebo králíka jemně osolte (dost slaná je i sama slanina, takže pozor na to), obložte na plátky nakrájenou slaninou a převažte kouskem bílé nitě nebo kuchyňského provázku, aby během pečení nepadala. Slaninu si můžete nakrájet sami, pokud ale máte radši opravdu tence krájenou slaninu, kupte si samozřejmě rovnou tu naplátkovanou.
02.
Na dnu pekáče rozpusťte kousek másla a lehce na něm zpěňte cibulku. Pak přidejte králíka a ještě chvíli cibulku restujte, dokud nezačne zlátnout, i s ním. V tuto chvíli králíka přelijte připraveným vývarem, vložte do trouby vyhřáté na 170 stupňů a za pravidelného přelévání pečte dorůžova asi 1,5 hodiny, na posledních 15 minut pečení můžete teplotu zvýšit na 210 stupňů, aby měl králík lepší kůrčičku.
03.
Mezitím rozdělte květák na růžičky a uvařte ve vroucí osolené vodě. Kousek másla na polití rozpusťte v malém kastrolku a podle chuti můžete nasucho opražit strouhanku na pánvi. Hotového králíka vyjměte z pekáče, zbavte ho nití, šťávu zaprašte lžičkou mouky a jen velmi krátce nechte přejít varem, aby se tuk znovu neoddělil a šťáva neměla mastná oka.
Hotového králíka servírujte ozdobeného uvařeným květákem a přelitého šťávou nebo lžící másla. Jako příloha se hodí brambory, bramborové knedlíky nebo klidně i špenát.