Hlavní obsah
5,0
(1)
Foto: Ondřej Hošt

Foto: Ondřej Hošt

O králičím mase je známé, že je velmi dietní. Recept na králíka na slanině sice nepatří k těm úplně nejvhodnějším, pokud chcete zhubnout, ale bez kousku tučného masa by bylo maso příliš suché, a pořád je to lepší než dělat bůček, co říkáte?

25 min.
Příprava
2 hod., 5 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 4 ks králičích stehen
  • 150 g slaniny
  • 1 ks cibule
  • 50 g másla
  • 400 ml hovězího vývaru
  • 1 lžička hladké mouky
  • 300 g květáku
  • 1 lžička soli
Na přelití a ozdobení
  • 70 g másla
  • 1 hrnek strouhanky
Článek

Postup

01.

Králičí stehna nebo králíka jemně osolte (dost slaná je i sama slanina, takže pozor na to), obložte na plátky nakrájenou slaninou a převažte kouskem bílé nitě nebo kuchyňského provázku, aby během pečení nepadala. Slaninu si můžete nakrájet sami, pokud ale máte radši opravdu tence krájenou slaninu, kupte si samozřejmě rovnou tu naplátkovanou.

Foto: Ondřej Hošt

Foto: Ondřej Hošt

02.

Na dnu pekáče rozpusťte kousek másla a lehce na něm zpěňte cibulku. Pak přidejte králíka a ještě chvíli cibulku restujte, dokud nezačne zlátnout, i s ním. V tuto chvíli králíka přelijte připraveným vývarem, vložte do trouby vyhřáté na 170 stupňů a za pravidelného přelévání pečte dorůžova asi 1,5 hodiny, na posledních 15 minut pečení můžete teplotu zvýšit na 210 stupňů, aby měl králík lepší kůrčičku.

Foto: Ondřej Hošt

Foto: Ondřej Hošt

03.

Mezitím rozdělte květák na růžičky a uvařte ve vroucí osolené vodě. Kousek másla na polití rozpusťte v malém kastrolku a podle chuti můžete nasucho opražit strouhanku na pánvi. Hotového králíka vyjměte z pekáče, zbavte ho nití, šťávu zaprašte lžičkou mouky a jen velmi krátce nechte přejít varem, aby se tuk znovu neoddělil a šťáva neměla mastná oka.

Hotového králíka servírujte ozdobeného uvařeným květákem a přelitého šťávou nebo lžící másla. Jako příloha se hodí brambory, bramborové knedlíky nebo klidně i špenát.

Související témata:

Načítám