Článek
Postup
01.
Omytá rajčata nakrájejte na osminky a ve velkém hrnci je rukama pořádně promačkejte. Osolte je asi lžící soli a povařte pod pokličkou do změknutí.

Nakrájená rajčata v hrnci pořádně promačkejte rukamaFoto: Jakub Jurdič
02.
Rozvařená rajčata poté přes sítko propasírujte a znovu přiveďte k varu spolu s pokrájenou cibulí, paprikou a jablkem.

Rozvařená rajčata propasírujte přes sítkoFoto: Jakub Jurdič

K propasírovaným rajčatům přidejte nakrájenou papriku, cibuli i jablkoFoto: Jakub Jurdič
03.
Do vroucí tekutiny přidejte i nadrobenou chilli papričku, mletý zázvor, papriku, nakrájený česnek, 2 lžíce cukru a polovinu octu.

Jestli vaříte kečup i pro děti, chilli raději vynechteFoto: Jakub Jurdič
04.
Hřebíček a bobkové listy zabalte do kousku plátýnka, abyste nemuseli kečup znovu cedit, a také vhoďte do rajčatové směsi.

Koření zabalte do kousku plátýnka, abyste nemuseli kečup podruhé ceditFoto: Jakub Jurdič
05.
Povařte do změknutí veškeré zeleniny, vyndejte balíček s kořením a rozmixujte dohladka. Pokud by byla směs příliš řídká, ještě ji chvíli povařte, aby se odpařilo víc vody. Hotový kečup dosolte, doslaďte a okyselte podle chuti – zde také velmi záleží na druhu a zralosti rajčat.
06.
Rozdělte do vymytých sklenic (klidně těch od kupovaného kečupu), které obraťte dnem vzhůru a nechte takto do druhého dne vychladnout.
Pokud nevíte, co s rajčaty, máme pro vás pár tipů. Mimo sezonu určitě oceníte i lečo ve skleničce, případně si můžete vybrat z dalších receptů na zavařování a nakládání.