Článek
Postup
01.
Sušené houby namočte do horké vody a pusťte se do přípravy karbanátků. Troubu zapněte na 200 stupňů. Cibuli nakrájejte nadrobno a přidejte ji do mísy k míchanému masu. K tomu také rozklepněte vajíčka, přidejte navíc žloutek, prolisovaný česnek i všechno koření a rukama vypracujte homogenní těsto. Podle potřeby přidejte trochu strouhanky, aby drželo pohromadě, a z hotové směsi vytvarujte kulaté karbanátky.
02.
Ty klaďte vedle sebe do pekáče vymazaného kouskem másla a potřete vaječným bílkem, aby se po upečení hezky leskly. Nakonec je podlijte asi 1,5 cm vody a dejte je zhruba na 30 minut péct dozlatova. Doba pečení se může měnit podle velikosti karbanátků!
03.
Než se karbanátky upečou, připravte omáčku. Cibuli nakrájejte najemno nebo ji jednoduše nastrouhejte. Ve větším hrnci rozpusťte máslo a cibuli a jemně nasekaný česnek na něm zpěňte. Houby sceďte (vodu si ale schovejte!), vymačkejte z nich přebytečnou tekutinu a spolu s cibulí je lehce orestujte. Podle potřeby houby osolte a okmínujte, přidejte bobkový list a postupně přilévejte houbový vývar, dokud se houby nevydusí skoro doměkka.
04.
Do hrnce přilijte mléko (asi 3/4 hrníčku si nechte bokem) a smetanu a vše nechte projít varem. Vyjměte bobkový list. Ve zbývajícím mléku rozmíchejte dvě lžíce polohrubé mouky a do horké, ale ne vroucí omáčky tuto směs vmíchejte. Nechte ještě jednou projít varem, odstavte omáčku z plotny a dochuťte ji citronovou šťávou a cukrem. A pamatujte, že méně je více a přidat jde obojí vždy, zatímco ubrat nikdy :-). Jako příloha se perfektně hodí houskový knedlík.