Článek
Postup
01.
Sušené houby namočte do horké vody a pusťte se do přípravy karbanátků. Troubu zapněte na 200 stupňů. Cibuli nakrájejte nadrobno a přidejte ji do mísy k míchanému masu. K tomu také rozklepněte vajíčka, přidejte navíc žloutek, prolisovaný česnek i všechno koření a rukama vypracujte homogenní těsto. Podle potřeby přidejte trochu strouhanky, aby drželo pohromadě, a z hotové směsi vytvarujte kulaté karbanátky.

Foto: Jakub Jurdič
02.
Ty klaďte vedle sebe do pekáče vymazaného kouskem másla a potřete vaječným bílkem, aby se po upečení hezky leskly. Nakonec je podlijte asi 1,5 cm vody a dejte je zhruba na 30 minut péct dozlatova. Doba pečení se může měnit podle velikosti karbanátků!

Foto: Jakub Jurdič
03.
Než se karbanátky upečou, připravte omáčku. Cibuli nakrájejte najemno nebo ji jednoduše nastrouhejte. Ve větším hrnci rozpusťte máslo a cibuli a jemně nasekaný česnek na něm zpěňte. Houby sceďte (vodu si ale schovejte!), vymačkejte z nich přebytečnou tekutinu a spolu s cibulí je lehce orestujte. Podle potřeby houby osolte a okmínujte, přidejte bobkový list a postupně přilévejte houbový vývar, dokud se houby nevydusí skoro doměkka.

Foto: Jakub Jurdič
04.
Do hrnce přilijte mléko (asi 3/4 hrníčku si nechte bokem) a smetanu a vše nechte projít varem. Vyjměte bobkový list. Ve zbývajícím mléku rozmíchejte dvě lžíce polohrubé mouky a do horké, ale ne vroucí omáčky tuto směs vmíchejte. Nechte ještě jednou projít varem, odstavte omáčku z plotny a dochuťte ji citronovou šťávou a cukrem. A pamatujte, že méně je více a přidat jde obojí vždy, zatímco ubrat nikdy :-). Jako příloha se perfektně hodí houskový knedlík.