Článek
Postup
01.
Začněte očištěním kapusty. Vnější velké listy oberte a odřízněte dřevnatý košťál uprostřed, podobně jako u zelí. Z růžice pak sundejte 10 stále ještě velkých, ale barevně mnohem světlejších listů, kterým podle potřeby odřízněte dřevnatý řapík. V dostatečně velkém hrnci přiveďte k varu vodu, vložte do ní připravené kapustové listy a asi 1–2 minuty vařte, aby listy byly poloměkké. Ty pak vyjměte a propláchněte studenou vodou.
02.
V míse smíchejte mleté maso, případně také namletou slaninu či uzené, vajíčko, syrovou nebo dušenou rýži (v případě syrové počítejte s tím, že se závitky musí dusit aspoň o 15–20 minut déle), sůl, pepř a na uvedené množství asi 1/4 lžičky muškátového oříšku (kdo ho nemá rád, může ho vynechat, ale byla by to věčná škoda!). Kapustovým listům paličkou na maso natlučte silný střed. Lžící dávejte doprostřed listu náplň, ze které vytvarujte váleček. Kraje listu přehněte přes maso a potom sviňte do závitku. Hotové závitky převažte kouskem bílé nitě nebo kuchyňským provázkem.
03.
Pekáč vymažte kouskem másla, závitky do něj narovnejte, přelijte asi 1/3 rozmíchané smetany a vložte přikryté poklicí do trouby vyhřáté na 190 stupňů Celsia. Tam maso duste (kapusta i maso pustí hodně vody) asi 30 minut, během kterých jej nadvakrát přelijte zbylou smetanou. Pokud jste použili rýži syrovou, nezapomeňte dobu dušení prodloužit!
04.
Hotové závitky vyjměte z pekáče, do vypečené šťávy vmíchejte hladkou mouku, přidejte trochu vody nebo vývaru a nechte ji krátce přejít varem. Pak omáčku proceďte na závitky a nechte ještě asi 10–15 minut probublávat.