Článek
Postup
01.
Tuhle polévku zvládnete levou zadní a zaručujeme, že vám bude chutnat! Hrách den předem namočte do vody (měl by být hodně ponořený, nasaje do sebe vody opravdu dost) a nechte přes noc změknout. Ráno hrách slejte, zalejte čistou vodou, osolte a vařte doměkka, trvá to asi 30 minut.
02.
Na pánvi rozpusťte máslo, zaprašte ho hladkou moukou a usmažte světlou jíšku. Když je hrách měkký, stáhněte plotnu na minimum, aby voda nevřela, a opatrně do ní vmíchejte trochu zchladlou jíšku.
03.
Polévku rozmixujte, dochuťte kmínem, prolisovaným česnekem, čerstvě mletým pepřem a přidejte na kolečka nakrájenou klobásu. Polévku ještě asi 10 minut provařte, aby mouka nezůstala syrová a klobása se prohřála a polévku taky ještě trochu obarvila. Podávejte s pečivem nebo prostě jen tak.
04.
Polévku zkuste dokořenit podle své fantazie! Díky tymiánu bude méně nadýmat, muškátový oříšek nebo špetka chilli jí dodají říz a saturejkou žádný zeleninový či luštěninový pokrm nezkazíte! Místo žlutého hrachu můžete použít cizrnu (římský hrách). Klobásu můžete vegetariánsky vyměnit za koření garam masala, a to teprve uvidíte, jak skvěle může polévka chutnat!