Článek
Postup
01.
Hovězí kližku očistěte od nadbytečných blan a nakrájejte na větší kostky. Cibuli nakrájejte na nudličky (úplně se rozvaří, takže není třeba krájet ji drobněji) a na sádle či másle ji orestujte dorůžova, pak přidejte sladkou papriku, která zpěněním v tuku pustí maximum své chuti, a krátce ji osmažte.
02.
Přidejte osolené a opepřené maso, které také opečte, aby se zatáhlo. Vše promíchejte, podlijte trochou hovězího vývaru (nebo vody) a nechte chvilku vydusit, maso tak pustí svoji šťávu. Pozor ale, abyste směs v této fázi nepřipálili, paprika by nepříjemně zhořkla!
03.
Když se odpaří takřka všechna šťáva, přidejte trošku hladké mouky a vše nechte ještě okamžik opékat. Pak podlijte gulášový základ zbytkem vývaru, přiklopte poklicí a nechte asi hodinu a půl až dvě dusit. Občas guláš promíchejte a podle potřeby přidejte ještě trochu vývaru nebo vody, aby se maso nepřipalovalo a měli jste dostatek omáčky.
04.
V tuto chvíli máte hotový klasický guláš, který můžete rovnou, nebo až „k večeři“ upravit po francouzsku. Do guláše přidejte zakysanou smetanu, jemně nakrájené kapary, červené víno a citronovou kůru a nechte ho přejít varem. Pokud by omáčka byla příliš řídká, můžete přidat ještě trochu hladké mouky, nejspíš to ale potřeba nebude.
05.
Hotový guláš podávejte s bramborovým knedlíkem (ten můžete v případě druhého podávání ohřát v páře nebo osmažit na kousku másla) nebo dušenou rýží.