Článek
Postup
01.
Brambory očistěte a ve slupce uvařte v osolené a okmínované vodě.
02.
Maso také uvařte v osolené vodě.
03.
Vychladlé brambory oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Mezitím vychladlé maso nakrájejte na menší kousky. Poté vepřové i játra umelte v mlýnku na maso, nebo použijte kuchyňský robot. Pokud máte vhodný nástavec, nebude to určitě problém. Nepatrně dochuťte solí, pepřem a majoránkou.
04.
Poslední surovina, která vyžaduje přípravu, jsou vejce. Na troše oleje osmahněte jemňounce pokrájený kousek cibule (stačí opravdu asi 1/4 cibule), na tu rozklepněte vajíčka jako na volská oka, osolte je a asi 5 minut smažte na mírném ohni, až byly i žloutky hotové. Zchladlá volská oka pokrájejte ostrým nožem na menší kostičky.
05.
Zapékací misku vymažte pomocí kapky oleje a papírové utěrky a vysypejte strouhankou. Na dno narovnejte vrstvu nakrájených brambor, osolte a opepřete. Druhou vrstvu tvoří míšenina z vepřového masa a jater (ta dají směsi šťavnatost) pokladená vajíčky a třetí vrstva opět brambory.
06.
Na pánvi vyškvařte slaninu, vzniklými škvarky posypejte vršek brambor a na zbylém tuku dotmava orestujte na půlkolečka pokrájenou cibulku, kterou přidejte ke škvarkům. Teď už stačí jen strčit brambory na 20 minut do trouby předehřáté na asi 200 stupňů Celsia a hotovo!