Hlavní obsah
3,4
(110)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Svět nejlepších smažených dobrot se dělí na koblihy a vdolky. Dnešní recept se bude věnovat právě domácím vdolečkům – těm poctivým se švestkovými povidly a strouhaným tvarohem!

15 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
8 kusů
Těsto
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1 ks vejce
  • 250 ml mléka
  • 20 g droždí
  • 1 lžíce cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 špetka soli
  • 2 dl řepkového oleje
Na ozdobu
  • 4 lžíce švestkových povidel
  • 150 g tvrdého tvarohu
Článek

Postup

01.

Dobrá mouka a čerstvé kvasnice jsou základem úspěchu tohoto receptu. Kvasnice si v ideálním případě vyndejte aspoň hodinu před přípravou z lednice, aby se „připravily na práci“, mléko nezapomeňte ohřát tak, aby bylo vlažné, jinak vám kvásek nevzejde.

02.

Prosátou mouku nasypte do mísy a udělejte v ní důlek. Do toho nasypte lžíci krupicového cukru, rozdrobte kvasnice, přidejte vejce a zalijte částí vlažného mléka. Připravený kvásek uložte na teplé místo a nechte ho vzejít. Když jsou kvasnice dostatečně naběhlé, přidejte zbytek mléka a špetku soli a zadělejte nepříliš husté těsto. To nechte ještě asi hodinu na teplém místě kynout. Výsledkem je řídké, ale táhnoucí se a pohromadě držící těsto, které lze nabrat naběračkou.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

03.

V hlubší pánvi rozehřejte olej a postupně do něj naběračkou tvořte hromádky, které osmažte z obou stran dozlatohněda. Pak je vyjměte a papírovým ubrouskem zbavte přebytečného tuku. Usmažené vdolky podávejte ještě teplé (nebo když tedy zbudou – klidně už studené) potřené povidly a posypané nastrouhaným tvrdým tvarohem.

Související témata:

Načítám