Článek
Postup
01.
Dobrá mouka a čerstvé kvasnice jsou základem úspěchu tohoto receptu. Kvasnice si v ideálním případě vyndejte aspoň hodinu před přípravou z lednice, aby se „připravily na práci“, mléko nezapomeňte ohřát tak, aby bylo vlažné, jinak vám kvásek nevzejde.
02.
Prosátou mouku nasypte do mísy a udělejte v ní důlek. Do toho nasypte lžíci krupicového cukru, rozdrobte kvasnice, přidejte vejce a zalijte částí vlažného mléka. Připravený kvásek uložte na teplé místo a nechte ho vzejít. Když jsou kvasnice dostatečně naběhlé, přidejte zbytek mléka a špetku soli a zadělejte nepříliš husté těsto. To nechte ještě asi hodinu na teplém místě kynout. Výsledkem je řídké, ale táhnoucí se a pohromadě držící těsto, které lze nabrat naběračkou.
03.
V hlubší pánvi rozehřejte olej a postupně do něj naběračkou tvořte hromádky, které osmažte z obou stran dozlatohněda. Pak je vyjměte a papírovým ubrouskem zbavte přebytečného tuku. Usmažené vdolky podávejte ještě teplé (nebo když tedy zbudou – klidně už studené) potřené povidly a posypané nastrouhaným tvrdým tvarohem.